De zwarte ooievaar

Het duistere bos baadt in het bleke licht. Een rivier lijkt te zingen. Eeuwenoude eiken strekken zich uit en kriebelen enkele voorbijdrijvende wolken. Te midden van die imposante hemel zie je plots een waadvogel. Zijn vleugels contrasteren mooi met de azuurblauwe lucht. Een zwarte ooievaar. Langzaam landt hij en kruipt hij terug in zijn slim verborgen, zelfgemaakte nest…

Elegante zwarte trekvogel

De zwarte ooievaar is een minder bekend neefje van de witte ooievaar. Je ziet hem minder vaak omdat hij erg discreet en schuw is. Terwijl de witte ooievaar graag vertoeft in steden en op daken van huizen, verkiest hij de rust van de bossen ver van de mensen. Hij bouwt zijn nest in bomen, dikwijls op meer dan 12 meter van de grond, en dichtbij water. Zijn lievelingsmenu bestaat dan ook uit kikkers, insecten en vissen.

Net zoals de witte ooievaar migreert hij als het hier te fris wordt. Hij spendeert ongeveer de helft van het jaar – van september tot maart – in warmere oorden. Daarvoor onderneemt hij een lange tocht en legt hij 200 tot 300 km per dag af! Hoe hij dat volhoudt? Wel, hij profiteert van de warmtestromingen in de lucht om te zweven en zo minder energie te verbruiken.

In het verleden werd er op hem gejaagd. Daarom verdween hij een tijdje uit onze contreien. Sinds de jaren 70 of 80 is hij hier terug. Momenteel vind je hem onder meer in Wallonië, ten zuiden van Samber en Maas.

Discreet en schuw

Sociaal leven

De zwarte ooievaar leeft meestal alleen, soms in beperkte groep. De paartijd begint wanneer hij terugkomt van zijn trektocht, omstreeks april of mei. Het vrouwtje legt 3 tot 5 eieren. Zowel moeder als vader broeden de eieren uit gedurende 38 tot 42 dagen. Wanneer de jongen geboren worden, voeden de ouders hen door hun vergaarde voedsel op te braken in het nest. Kleintjes verlaten het nest wanneer ze 2 maanden oud zijn. Als de ouders niet voldoende eten weten te verzamelen, brengen ze soms de zwakste jongen om. Dat is erg jammer natuurlijk, maar ze zien het als de enige manier om de overlevingskans van de rest van hun gezin te vergroten.

Wist je dat...

… je de migratie van de zwarte ooievaren naar warmere oorden zelf kan zien in België? Je ziet ze onze hemel doorkruisen ergens tussen eind augustus en eind september.

… de natuurlijke habitat van deze dieren alsmaar kleiner wordt? Dat is het gevolg van ontbossing, intensieve landbouw en milieuschade in overwinteringsgebieden.   

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon