De grijze wolf

De dag breekt aan en de spinnenwebben twinkelen door de ochtenddauw. Een gouden gloed streelt de bladeren van de beuken, de kastanjebomen en de dennennaalden. In een schaduwrijke, mysterieuze hoek van het bos, verschijnt plots een elegant silhouet. 

Een vluchtige, blije blik. Een statig, wild dier. Hij rent weg met zijn vacht in de wind. Die intense ogen, die indrukwekkende stilte rondom hem… het laat je niet los. En dán hoor je in de verte de wolf huilen.

Big 5

De grote boze wolf...?

De wolf is altijd al een fascinerend dier geweest voor de mens. Aanbeden, gehaat, gevreesd… maar vooral legendarisch. In tal van verhalen, fabels en sprookjes staat hij beschreven als een slechterik die je liever niet tegenkomt. Hij zou namelijk kleine kinderen en grootmoeders opeten…

In realiteit doodt hij enkel om zich te voeden, niet voor zijn plezier. Hij valt voornamelijk verzwakte prooien aan in hun natuurlijke omgeving omdat die makkelijk te vangen zijn. Hij jaagt niet op de mens. Integendeel, het is de mens die altijd op hém gejaagd heeft. Pas aan het eind van de 20e eeuw besloot men het dier te beschermen. Maar toch sterven wolven nog steeds uit. Voor heel wat mensen zijn wolven vijanden, omdat ze het vee soms aanvallen. In vele landen maken stropers dan ook komaf met wolven. Nochtans waren onze bossen lange tijd een thuis voor wolven, en daar verschijnen ze sinds kort af en toe weer.

Wolvengehuil

Sociaal leven

Een wolf is een sociaal dier. Hij leeft in een roedel, een familiale, strak georganiseerde groep, op een goed gedefinieerd territorium. Een roedel wordt geleid door een alfamannetje en -vrouwtje, hun meest recente welpen en enkele andere jonge nakomelingen. Ze verdedigen samen hun territorium én elkaar. Een roedel leeft volgens een hiërarchie. Respect en aanhankelijkheid van de leden zijn erg van tel, eigenlijk net zoals dat bij de mens zo is.

Wist je dat...

… de wolf over een extreem goed gehoor én uitzonderlijke reukzin beschikt? Zijn zicht is daarentegen niet erg goed.

… hij 42 tanden heeft? Hij kan maar liefst een vijfde van zijn eigen gewicht opslokken in één maaltijd. Vandaar de uitdrukking: “Zo hongerig als een wolf.” 

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer