De ree

De mist hangt nog laag boven het kreupelhout. Speelse, tsjilpende vogels baden in de poelen die de ochtenddauw naliet op de bladeren. Tot er plots een elegant silhouet verschijnt. Een ree huppelt vrolijk rond en stopt af en toe even om verse, jonge blaadjes te proeven. Hij vervolgt zijn weg en springt gracieus over enkele grote boomwortels.  

Koninklijke springer

De ree is één van de kleinste hertachtigen in Europa. Enkel het mannetje, de reebok, heeft een eenvoudig gewei. Dit begint te groeien zodra hij een jaar oud is en wordt vervolgens tot 25 cm lang. Elk jaar in oktober of november valt het gewei uit maar na een week begint het zich opnieuw te vormen.

Het dier is schuw en nieuwsgierig tegelijkertijd. Hij leeft al duizenden jaren samen met de mens hoewel hij altijd opgejaagd werd voor zijn zachte vlees. Reeën leven alleen of in kleine kuddes bestaande uit een vrouwtje en haar kalveren.

De ree is sedentair en verblijft voornamelijk kortbij huis. Hij legt elke dag meestal niet meer dan 3 à 4 km af. Hij heeft enkele bijzondere eigenschappen zoals het feit dat hij kan zwemmen in rivieren, stromen of kanalen. Hij is erg kwiek en springt soms tot 6 meter ver en tot 2 meter hoog om obstakels uit de weg te gaan.

Ree op de uitkijk

Voortplanting

Vrouwtjes hebben een verlengde zwangerschap, met andere woorden: het eitje wordt meestal bevrucht in augustus maar begint zich pas te ontwikkelen eind december. Kalveren worden gewoonlijk geboren in mei. Ze hebben op dat moment een gevlekte vacht als camouflage en geen lijfgeur. Zo trekken ze geen roofdieren aan. Aangezien ze nog niet meteen kunnen rechtstaan, zijn ze namelijk erg kwetsbaar. Meestal verschuilen ze zich in kreupelhout terwijl hun moeder voedsel voor hen zoekt.

Wist je dat...

… de ree een bijzonder goed ontwikkelde reukzin heeft? Zijn grote oren laten hem ook toe geluiden in de verte te horen. Zijn zicht is echter maar beperkt en vooral gebaseerd op beweging. 

… de ree, wanneer hij zich bedreigd voelt, een geluid maakt dat lijkt op een blaffende hond?

… de ree qua eten zeer kieskeurig is en hij een rijke en gevarieerde voeding heeft? Hij eet o.a.scheuten, twijgen, bladeren, vruchten, onkruid

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer