De vale gier
Vlakbij de afgrond waar de rivier afdwaalt in ondergrondse meanders, installeert een groep vogels zich op de rotsen, in de schaduw van grote dennenbomen. Luid en woest bekvechten ze voor een karkas. Een van hen slaat hevig met wijn vleugels en jaagt enkele anderen weg om uiteindelijk op zijn eentje van het feestmaal te profiteren! Een lange nek, kromme snavel, grote vleugels… de vale gier is een opvallend dier, een curiositeit in de natuur.
De vale gier is een aaseter: hij voedt zich enkel en alleen met dode dieren. Hij heeft weinig grijpkracht met zijn poten en kan dus moeilijk een levende prooi aanvallen. Zijn snavel daarentegen is erg sterk en gebogen zodat hij makkelijk harde weefsels van kadavers uiteenrijt. Zijn lange nek laat hem dan weer toe om diep in de karkassen te ‘duiken’ om er vlees op te peuzelen. Hoewel het gruwelijk klinkt, is zijn taak niet onbelangrijk in de natuur. Hij maakt de natuur weer schoon en verhindert de verspreiding van heel wat ziektes gelinkt aan rottende kadavers. Toch is hij door zijn gedrag dikwijls het slachtoffer van vergiftiging met lood of medicatie die nog overbleef in de kadavers van gekweekte dieren.
De gier kan niet lang met zijn vleugels fladderen en gebruikt dus vooral luchtstroming om op te drijven. Wanneer hij een mogelijke maaltijd bespeurt, neemt hij zijn tijd en vliegt hij al cirkelend naar beneden om er zeker van te zijn dat het dier dood is. Zo kan hij landen zonder zichzelf in gevaar te brengen.
Sociaal leven
De gier leeft in een groep van tientallen tot honderden dieren. Volwassen vale gieren blijven meestal het hele jaar op dezelfde plek. Het zijn de jongeren onder hen die in de herfst naar Afrika verhuizen.
De vale gier zoekt een partner voor het leven. De koppels vormen zich omstreeks eind november. Het vrouwtje legt vervolgens één ei tussen eind december en begin maart. Dat ei wordt uitgebroed door zowel moeder als vader gedurende een vijftigtal dagen.
Wist je dat...
… de vale gier zijn nest maakt op rotsachtige richels onder scherpe kliffen?
… hij zich voedt met zacht vlees van kadavers van zowel wilde als gedomesticeerde dieren? Hij laat de botten liggen.
… er enkele vale gieren gespot zijn in België? Het gaat gewoonlijk om jonge gieren die grote gebieden verkennen vooraleer zich te vestigen in Frankrijk.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer