De oehoe

Tussen de takken door zie je twee grote oranje ogen. Statig op de grootste eik van het bos verschuilt de koning van de nacht zich tussen de stammen. Onbeweeglijk, met een indringende blik gefocust op de horizon. Zachtjes waait de wind door zijn pluimen bovenaan zijn kop. Opeens beweegt hij zich om de scene onder zich te aanschouwen. Hij verraadt zijn aanwezigheid. Een oehoe zien, dat is niet alledaags. Het is een unieke kans! 

De reus onder de uilen

De oehoe is de grootste nachtroofvogel in Europa. Hij jaagt voornamelijk aan het begin van de nacht en bij dageraad. Als topjager weet hij zich te voeden met zowat alles wat beweegt. Denk dan aan muizen, hazen, vossen, vogels, enz. 

In Europa werd de oehoe lange tijd gebruikt om zogenaamde schadelijke vogels af te weren: kraaien, eksters, raven… Anderzijds nagelden bijgelovige mensen de oehoe ook wel aan de schuurdeuren om zo onheil buiten te houden. Deze uilsoort was dus zo goed als verdwenen in onze contreien omstreeks de eerste helft van de 20e eeuw. Maar een grootschalig herintroductieprogramma, gestart in Duitsland in 1960, zorgde ervoor dat hij tegen 1982 weer in Wallonië verscheen. Vandaag leven er een honderdtal koppels in het wild in Wallonië, waarvan eentje in het Wildpark van het Domein!

Topjager

Sociaal leven

De oehoe leeft samen met zijn of haar partner, een leven lang. Aan het begin van de lente maakt hij een nest waar het vrouwtje 2 tot 4 eitjes in legt. Ze broedt ze uit gedurende 31 tot 36 dagen. Deze uil is territoriaal, hoewel sommige territoria elkaar kunnen overlappen, en keert terug naar dezelfde plek om een nest te maken indien de omgeving hem nog steeds bevalt.

Wist je dat...

… de oehoe vaak te vinden is in kliffen, in de buurt van water?

… de uil fel uitstekende pluimen op zijn hoofd heeft van ca. 8 cm lang? Je zou denken dat het zijn oren zijn, maar dat is dus niet zo!

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon