De bruine beer

Het Boine-bos, heerlijk heuvelachtig, boordevol dennen en meidoorns, dát is zijn thuis. Hier kuiert hij in het rond, klimt hij in de bomen, ravot hij met zijn vrienden… De bruine beer ziet er misschien knuffelachtig uit, maar dat is hij allerminst. Krachtig en wild als hij is, domineert hij zijn territorium. Één ding staat vast: dit prachtige dier laat zeker een diepe indruk na!

Big 5

Beresterk

De beer is één van de grootste landroofdieren. Hij vreest niemand: mens noch dier. Met zijn atletische kenmerken is dat niet meer dan logisch: hij rent tot 60 km per uur, klimt met gemak in bomen, kan zwemmen… Maar liefst 16 uur per dag is hij bezig met het vergaren van voedsel. Aan bomen krabt hij graag want de schors vindt hij best lekker. In de lente eet hij vooral daslook, een plant die hem kracht en energie geeft. In de zomer eet hij tot 200 kg voedsel om zo zijn vetvoorraad te verzekeren die hem door de winter helpt.

De bruine beer leefde vroeger al in onze contreien. Karel De Grote kwam op hem jagen in de Luikse regio. In de Middeleeuwen bewees je jezelf als krijger, zelfs als koning, als je een beer kon trotseren. Dit dier werd doorheen de eeuwen opgejaagd voor zijn vacht, vlees, tanden en klauwen. 

Bomenacrobaat

Sociaal leven

De bruine beer leeft alleen of in een kleine familie bestaande uit een moeder en haar welpen. De paartijd vindt plaats in mei. De zwangerschap start echter pas in de herfst, als de beren zich terugtrekken in hun hol. Elke twee jaar krijgt een berin 1 tot 4 kleintjes. De welpen wegen slechts 300 g bij de geboorte!

Wist je dat...

… de beer geen échte winterslaap doet, maar een winterrust? Hij slaapt in de winter wel meer, maar wisselt dat af met lichte activiteiten.

… zijn zicht maar zozo is? Net daarom zet hij zich dikwijls op zijn achterste poten, zo ziet hij wat meer!

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon