Het sikahert

Bovenop de heuvel schittert het land ’s ochtends nog alsof het bezaaid is met duizenden ijssterretjes... een geschenk achtergelaten door de donkere nacht. De esdoornzaden zweven op de wind met hun vleugeltjes en vallen al draaiend op de grond. Een sikahert stopt om dit schouwspel te aanzien en kijkt tot ze geruisloos de grond raken. Dan trekt een paddenstoel zijn aandacht. Het dier buigt zich elegant voorover om ervan te proeven. Even gracieus komt hij terug recht en gaat hij verder in dit zilverachtige landschap.

Kleine atleet uit het Oosten

Het sikahert is een kleine hertachtige afkomstig uit Azië. Het dier werd geïntroduceerd in Europa in de 19e eeuw door de Japanse keizer, die het als geschenk gaf aan de Franse president Carnot tijdens een officieel bezoek. In het begin leefde het dus in Europa enkel gedomesticeerd, maar inmiddels vind je heel wat sikaherten in de vrije natuur, voornamelijk in Vlaanderen.

Net zoals het edelhert heeft het sikahert een gewei, maar dan wel kleiner en eenvoudiger. Het edelhert is erg schuw, het sikahert wat minder omwille van zijn nieuwsgierigheid. Hij laat mensen redelijk dichtbij komen en gaat dikwijls op verkenning om te grazen. Net zoals andere hertachtigen is dit dier een goede zwemmer. Hij kan bovendien sprongen maken van 3 tot 6 meter ver.

Het sikahert paart soms met het edelhert, wat vruchtbare gekruiste nakomelingen oplevert. Maar dit betekent wel een bedreiging voor het voortbestaan van het edelhert omdat zijn genetica veranderd wordt. Daarom brengt men het sikahert onder in de categorie ‘exotische, invasieve dieren’.

Nieuwsgierig en sociaal

Sociaal leven

De vrouwtjes leven in een kudde met hun kleintjes. De mannetjes zijn meestal alleen maar vormen soms wel tijdelijke groepjes. Het sikahert blijft gewoonlijk in de buurt zijn geboorteplaats, vooral het vrouwtje. Het mannetje durft zich wel tot 20 km ver verplaatsen.

De paartijd begint eind september en duurt tot begin november. Op dit moment houden de mannetjes spectaculaire en agressieve gevechten. Het vrouwtje bevalt van een kleintje in de lente of aan het begin van de zomer.

Wist je dat...

… het sikahert de meest ‘spraakzame’ hertachtige is? Hij maakt wel tot 10 verschillende geluiden!

… hij kruiden, grassen, klavers, paddenstoelen, vruchten, scheuten en schors (in de winter) eet? In zijn oorspronkelijke regio eet hij vooral bamboe. 

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon