De gems

De rotsen op de heuvel hebben nu gezelschap van de bewaker van de groene vallei. De wilde muurbloemen staan in bloei en geven de ruwe, droge flanken van de heuvel een okergele, vrolijke kleur. De duizelingwekkende paden zijn geen uitdaging voor de gems. Als een koorddanser balanceert hij op de rand van de afgrond, springt, huppelt en verkent hij de meest verborgen plekken.

Acrobaat op de kliffen

De gems beschikt over bijzondere fysieke kenmerken die hem toelaten in bergachtige gebieden zich vlot te bewegen. Niet voor niets is ‘berggeit’ zijn bijnaam. Zijn bouw, zijn grote hart, de dichtheid van zijn rode bloedcellen… het zorgt ervoor dat hij meer zuurstof heeft tijdens inspanningen. Daardoor kan hij makkelijk hoogtes aan. Dankzij zijn dikke vacht is hij trouwens ook bestand tegen erg lage temperaturen. En soepel en flexibel als hij is, klimt en springt hij met gemak.

Het mannetje en vrouwtje beschikken over hoorns die eindigen in een soort haak. Ze vallen nooit uit maar stoppen wel met groeien in de winter. Hun lengte verraadt hun leeftijd.

Vrouwtjes en hun jongen leven samen in roedels. Als één van hen een bedreiging detecteert, signaleert hij de anderen.

De mens jaagde vroeger vaak op gemzen, maar intussen zijn er heel wat natuurreservaten gecreëerd om hen te beschermen. Hun natuurlijke leefomgeving is soms nog verstoord door menselijke activiteiten zoals skiliften, kabelbanen, landbouw, enz.

Capriolen van de gems

Voortplanting

Mannetjesgemzen zijn polygaam, ze hebben dus meerdere vrouwtjes. Ze leven meestal alleen en vervoegen de vrouwtjes enkel tijdens de bronstijd in november en december. In die periode produceren de klieren achter hun hoorns een geurige substantie. Dit goedje brengen ze aan op takken en op de grond om vrouwtjes aan te trekken. Er vinden dan ook hevige gevechten plaats tussen de mannetjes. Ze jagen elkaar op en proberen hoger te staan dan hun tegenstander om zo hun hele gewicht te gebruiken. De overwinnaar is daarom altijd de zwaarste van de twee.

Het vrouwtje bevalt van een jong ergens tussen half mei en half juni. Dit kleintje voedt ze alleen op. 

Wist je dat...

… de gems deel uitmaakt van de familie van de holhoornigen, bestaande uit voornamelijk runderen, hoewel hij veel meer lijkt op een geit dan op een koe!

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer