FAQ

Bekijk hier het antwoord op enkele veelgestelde vragen aan het Domein. 

Andere vragen? Contacteer ons: info@grotte-de-han.be  ●  +32 (0)84 37 72 13

 • Covid-19

  De start van het seizoen 2021 staat gepland op 13 februari. We kijken ernaar uit je weer hier op het Domein te verwelkomen!

  Je bezoek verloopt natuurlijk in de meest veilige omstandigheden mogelijk.

  De inkomhal en de loketten zijn 250 m verplaatst, naar het Dry Hamptay plein, een open vlakte bij de uitgang van de Grot. Ook de vertrekken voor de bezoeken vinden hier plaats. Op die manier hebben we voldoende ruimte om social distancing toe te passen tussen de verschillende bezoekers.

  Het bezoek van het Wildpark in Safari-car duurt ca. 1,5 uur en volgt hetzelfde traject als voorheen. Natuurlijk respecteert iedereen de social distancing tussen familiale groepen in de wagens. 

  Als je het Wildpark te voet bezoekt, verloopt dat volgens hetzelfde traject als voorheen. Bezoekers bereiken de ingang via de tram (social distancing zal worden gerespecteerd op de tram) of te voet (900 m vanaf het plein). De terugkeer nadien gebeurt met de tram, of via een wandelpad dat voorbehouden is aan de goede wandelaars.

  Het bezoekerstraject in de Grot is herwerkt om de meest smalle doorgangen en opstoppingen te vermijden. Het bezoek duurt vervolgens één uur. Je ziet sowieso de mooiste en meest indrukwekkende zalen zoals de Trofee, de Wapenzaal, de Koepelzaal en de Draperieënzaal. Natuurlijk blijft ook de klank- en lichtshow Origin deel uitmaken van je bezoek. Je betreedt de Grot in kleine groepen en in een langzaam maar gestaag tempo, rekening houdend met de afstand tussen de bezoekers. Je gids geeft uitleg in de grote zalen. 

  Opgelet: het dragen van een mondmasker is verplicht op het hele Domein (vanaf 12 jaar), behalve op het Wandelpad, waar het enkel verplicht is op de meest drukke plaatsen. We vragen aan alle bezoekers (vanaf 12 jaar) om een mondmasker mee te brengen of er ter plaatse te kopen. 

  Het dragen van een mondmasker is verplicht op het hele Domein (vanaf 12 jaar), behalve op het Wandelpad, waar het enkel verplicht is op de meest drukke plaatsen. We vragen aan alle bezoekers (vanaf 12 jaar) om een mondmasker mee te brengen of er ter plaatse te kopen. 

  Het Domein doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je in de best mogelijke omstandigheden geniet van je bezoek. We passen het volledige Domein zo aan dat social distancing perfect kan. Bovendien desinfecteren we de plekken waar bezoekers komen met regelmaat. Er is ook aan de diverse bezienswaardigheden ontsmettende handgel beschikbaar voor de bezoekers.

  Opgelet: het dragen van een mondmasker is verplicht op het hele Domein (vanaf 12 jaar), behalve op het Wandelpad, waar het enkel verplicht is op de meest drukke plaatsen. We vragen aan alle bezoekers (vanaf 12 jaar) om een mondmasker mee te brengen of er ter plaatse te kopen. 

  Naar aanleiding van de nieuwe horeca maatregelen zijn al onze restaurants en afhaalrestaurants gesloten. In het dorp zul je wel afhaalrestaurants vinden. Picknicken op het Domein is toegestaan, zorg wel dat je voldoende afstand houdt van de andere bezoekers wanneer je je mondmasker afdoet om te eten.

  De Tree Tents en onze camping zijn sinds 13 juni weer open! Alle nodige maatregelen worden getroffen om social distancing en optimale hygiëne te garanderen. Reserveer vanaf nu je overnachting door een mailtje te sturen naar: reservations@grotte-de-han.be

 • Tickets / Reservering

  Het is sterk aangeraden om je tickets online te kopen in onze online ticketing, met reservering van datum en uur. We vragen je om dit uurrooster goed te respecteren. Mocht je voor onvoorziene redenen niet op tijd ter plekke kunnen aankomen, dan kun je dezelfde dag nog je uurrooster wijzigen aan onze loketten (onder voorbehoud van beschikbaarheid). 

  Voor tickets die in voorverkoop zijn gekocht zonder uurrooster is het niet nodig vantevoren te reserveren. Gelieve je bij aankomst aan te melden bij onze loketten, waar je het uur van je bezoek zult mogen kiezen, in functie van de beschikbaarheden. Om wachtrijen te vermijden raden we je aan om al 's ochtends vroeg naar onze loketten te komen. 

  Heb je een promocode? Vul hem dan in op onze online ticketing! 

  Als je een geldige kortingsbon of kortingskaart hebt, raden we je ten zeerste aan om je bezoek online te boeken via ons ticketing platform. We betalen je dan, binnen de 5 dagen na je bezoek, via Ogone/Ingenico het bedrag van de korting terug, tegen presentatie aan onze kassa’s op de dag van je bezoek van:

  - je entreeticket, gekocht op ons ticketing platform,

  - je kortingskaart of kortingsbon (origineel af te geven),

  - een ingevuld formulier met terugbetalingsaanvraag in tweevoud: klik hier.

  Wij raden je aan om in de namiddag (maar voor 17 uur) langs onze loketten te komen om wachtrijen de vermijden. Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

  Klik hier om je bezoek online te boeken via ons ticketing platform

  Heb je een Gold Pass abonnement en wens je het Domein te bezoeken? Reserveer vantevoren de datum en vertrekuren van je activiteiten door in onze online ticketing je tickets gratis te kopen met je abonnee promocode! Volg hiervoor de instructies die je per mail hebt gekregen. Heb je nog vragen hieromtrent? Contacteer onze Infodienst: info@grotte-de-han.be  ●  +32 (0)84 37 72 13

  Als je een geldige kortingsbon of kortingskaart hebt, raden we je ten zeerste aan om je bezoek online te boeken via ons ticketing platform. We betalen je dan, binnen de 5 dagen na je bezoek, via Ogone/Ingenico het bedrag van de korting terug, tegen presentatie aan onze kassa’s op de dag van je bezoek van:

  - je entreeticket, gekocht op ons ticketing platform,

  - je kortingskaart of kortingsbon (origineel af te geven),

  - een ingevuld formulier met terugbetalingsaanvraag in tweevoud: klik hier.

  Wij raden je aan om in de namiddag (maar voor 17 uur) langs onze loketten te komen om wachtrijen de vermijden. Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

  ➡ Klik hier om je bezoek online te boeken via ons ticketing platform

  ⚠️ Opgelet: wil je je tickets betalen met sport- en cultuurcheques, cadeau- of complimentcheques, ANCV vakantiecheques, consumptiecheques of met de Visit Wallonia-pass? Deze cheques worden beschouwd als betalingswijzen en niet als kortingsbonnen. Om ze te kunnen gebruiken moet je je tickets aan de kassa kopen op de dag van je bezoek (en niet online). Er wordt geen geld teruggegeven op cheques. Aangezien je niet vantevoren kunt reserveren, is het aangewezen om al 's ochtends vroeg naar onze loketten te komen.

  Voor tickets die in voorverkoop zijn gekocht zonder uurrooster is het niet nodig vantevoren te reserveren. Gelieve je bij aankomst aan te melden bij onze loketten, waar je het uur van je bezoek kunt kiezen, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Probeer 's ochtends vroeg al naar onze loketten te komen, zo heb je nog ruim de keuze voor je vertrekuren.

  Jazeker! Je kunt je Visit Wallonia-pass aan de kassa's van het Domein gebruiken om de volgende tickets te kopen: Grot van Han, Wildpark, PassHan (Grot + Wildpark + de musea PrehistoHan en Han 1900) en Gold Pass jaarabonnement (geldig 1 jaar vanaf je eerste bezoek). Het is niet mogelijk om je bezoek vantevoren online te reserveren. Gelieve je naar onze kassa's te begeven met je afgeprinte pass op de dag van je bezoek. Meer info hier!

  Je vindt alle prijzen op onze Tarieven pagina.
  Koop je tickets online op onze nieuwe ticketing!

  Koop je tickets online op onze nieuwe ticketing!

  Online kun je betalen met Ogone, Mastercard, Maestro, Visa, Bancontact, iDeal en Giropay.

  ⚠️ Opgelet: wil je je tickets betalen met sport- en cultuurcheques, cadeau- of complimentcheques, ANCV vakantiecheques, consumptiecheques of met de Visit Wallonia-pass? Om ze te kunnen gebruiken moet je je tickets aan de kassa kopen op de dag van je bezoek (en niet online). Er wordt geen geld teruggegeven op cheques. Aangezien je niet vantevoren kunt reserveren, is het aangewezen om al 's ochtends vroeg naar onze loketten te komen.

  De toegang tot het Domein is gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar. Kinderen tussen 4 en 11 jaar genieten van een voordeeltarief. Meer info op onze Tarieven pagina!

  Opgelet: voor sommige belevingen (speciale bezoeken, Expeditie naar het hart van de Aarde…) gelden specifieke minimumleeftijden voor kinderen. Meer info op de pagina's van de belevingen.

  Enkele minuten na je aankoop krijg je een bevestigingsmail met in bijlage je tickets. Je drukt deze af op wit A4-papier en neemt ze mee naar het Domein.

  Om scanproblemen ter plaatse te vermijden, vragen we om je tickets af te drukken. Als dat echt niet kan, mag je ze tonen op je smartphone. Indien het dan niet lukt om ze te scannen, vraag je even aan de Infobalie om je tickets voor je af te drukken.

  Stuur even een mailtje naar info@grotte-de-han.be of bel naar +32 (0)84 37 72 13. Vermeld de aankoopdatum en de naam waarmee je de tickets besteld hebt. Onze Infodienst mailt je de tickets dan zo snel mogelijk. 

  Je PassHan is het hele seizoen geldig. Je mag de 4 bezienswaardigheden elk éénmaal bezoeken met een PassHan, maar dat hoeft niet op één dag te gebeuren. Zo is het perfect mogelijk om tijdens een weekendje in de Ardennen de Grot op zaterdag te bezoeken, PrehistoHan op zondag en later dat seizoen terug te komen om het Wildpark en Han 1900 te bezoeken.

  Als je een Gold Pass-abonnement koopt, krijg je binnen de 24 uur na je bezoek je ticket voor de Grot, het Park of je PassHan aan onze loketten terugbetaald. Meer info over het Gold Pass jaarabonnement!

  Het abonnement is tot 12 maanden na je eerste bezoek geldig. Meer info over het Gold Pass jaarabonnement!

  Wens je ons te bezoeken met een Wonderbox of Bongo bon? Het is niet nodig om je bezoek vantevoren te reserveren. Gelieve je bij aankomst aan te melden bij onze loketten, waar je het uur van je bezoek zult mogen kiezen, in functie van de beschikbaarheden. Probeer 's ochtends vroeg al naar onze loketten te komen, zo heb je nog ruim de keuze voor je vertrekuren.

  Het is mogelijk om een verlenging van je Wonderbox en Bongo bon aan te vragen indien je bon nog geldig is. Gelieve hiervoor hun klantendiensten te contacteren: 

  Voor Wonderbox: client.be@wonderbox.com  ●  +32 (0)85 21 36 61

  Voor Bongo: https://www.bongo.be/nl/contac...  ●  +32 (0)3 202 16 60

  Om een groepstarief te krijgen, bestaat je groep uit minstens 20 betalende personen én reserveer je minstens 5 dagen voor je bezoek. Meer weten? Bekijk onze pagina Groepstarieven

 • Algemeen

  Het dorp Han-sur-Lesse beschikt over twee gemeentelijke, betalende parkings: tegenover het ontvangstkantoor (aan de kerk) en in de Rue de la Lesse, net voorbij de Gîte Kaleo. 

  Je hebt gratis toegang tot de verschillende toiletten op vertoon van je ticket voor het Domein. Alle toiletten zijn toegankelijk voor mindervaliden, behalve die in het Wildpark.

  In het Wildpark mag je overal foto’s nemen. In de Grotten mag dat enkel zonder flits. Bovendien is het niet toegestaan om foto’s te nemen in de galerijen van de Grot, om wachtrijen te vermijden. 

  Natuurlijk. Er is heel wat horeca op het Domein zoals het restaurant Le Pavillon, aan de oever van de Lesse, en de tearoom La Verrière. Bekijk al onze horeca hier: Eten en drinken

  ⚠️ Al onze restaurants zijn sinds 13 juni weer open!

  Dat kan! Je vindt om die reden verschillende picknicktafels op het Domein.

  Absoluut. In de unieke Tree Tents, in het hart van het Wildpark, bijvoorbeeld. Bekijk alle accommodatie op en rond het Domein op de pagina Overnachten.

  De speeltuin bevindt zich op het grote plein en is gratis voor alle bezoekers van het Domein.  

  Dat kan. Houd er wel rekening mee dat je niet overal met de kinderwagen kan komen en dat een draagzak beter van pas komt. Zo kan je de Grot niet bezoeken met een kinderwagen, omwille van de 280 treden op het traject. Je kan eventueel je kinderwagen achterlaten op de daarvoor voorziene parking. 

  Voor het bezoek van het Wildpark met de Safari-car: kinderwagens zijn hier niet toegelaten. Je neemt je baby dus op je schoot in de Safari-car. 

  Als je het Wildpark te voet bezoekt, kan je enkel op het eerste gedeelte van het Wandelpad een kinderwagen (mét stevige banden) gebruiken. Ter hoogte van de Afgrond van Belvaux kan je dan met je kinderwagen in een pendelbus stappen, om zo de rest van de route af te leggen.

  Je ticket omvat zowel de toegang tot het Domein als het vervoer op het Domein. Je betaalt dus geen supplement voor de honderdjarige tram, de Safari-car of de pendelbus.

  Het standaardparcours in de Grot (360 treden) en het Wildpark te voet zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Het Wildpark kan wel met de Safari-car bezocht worden indien de persoon 1u30 kan blijven zitten op de zetels van de Safari-car. Het Domein organiseert regelmatig speciale bezoeken voor groepen van personen met beperkte mobiliteit en ook voor individuele mindervalide bezoekers, op reservering. Meer info op onze Mindervaliden pagina.

  Fietsen en steppen zijn niet toegelaten op het Domein. 

 • Grot

  Honden aan de leiband zijn toegelaten in de Grot, op voorwaarde dat ze de andere bezoekers niet storen. Houd hier wel rekening met een temperatuur van 9°C, een hoge vochtigheidsgraad en 280 treden. In het museum PrehistoHan zijn honden ook toegelaten, behalve dan in de projectiezaal. 

  Je mag foto’s nemen zonder flits in de grote zalen van de Grot. Om opstoppingen te vermijden, is het niet toegestaan om foto’s te nemen in de galerijen.

  Ja, de klank- en lichtshow Origin in de majestueuze Wapenzaal is inbegrepen in je ticket. Het maakt deel uit van het standaardparcours in de Grot!

  Er zijn geen toiletten in de Grot. Je last dus beter een sanitaire stop in voor en na je bezoek, op het speelplein of in ons restaurant La Verrière (aan de ingang van het plein). 

 • Wildpark

  Honden zijn niet toegelaten in het Wildpark, zelfs geen klein hondje dat in je handtas past. Dit omwille van hygiëne en veiligheid, om de dieren in het Wildpark te beschermen. We hebben spijtig genoeg geen kennel waar je hond terechtkan tijdens je bezoek.

  Met de Safari-car duurt het ca. 1,5 uur. Als je het Wildpark te voet bezoekt, neemt dit ongeveer 3 uur in beslag, afhankelijk van je ritme en voorkeur. Je mag namelijk tijdens de openingsuren zolang in het Park blijven als je wilt.

  Er zijn toiletten op verschillende plekken langs het Wandelpad in het Wildpark. Bekijk hier de kaart van het Wandelpad!

  Dat is spijtig genoeg niet mogelijk. Je ticket geeft je éénmalig toegang tot het Park, te voet of met de Safari-car. Je kan niet weggaan en wat later weer terugkomen.

  Dat is niet toegestaan. Je kan het Wildpark enkel bezoeken met de Safari-car of te voet via het Wandelpad.

  Nee, de dieren in het Park zijn wilde dieren. Ze zijn het niet gewend om geaaid of aangeraakt te worden. We beschikken over professionele teams die de dieren verzorgen en hen de correcte voeding geven, in de juiste porties en op de juiste tijdstippen. Ook onze medewerkers blijven echter respectvol op een afstand, om zo het gedrag van de dieren in hun eigen habitat niet te verstoren. Voor de gezondheid en het welzijn van de dieren, vragen we je om deze regels te respecteren.

  Al de dieren in het Wildpark zijn geboren in gevangenschap, in andere dierentuinen. Slechts enkele dieren zijn gered uit hun natuurlijke leefomgeving. Denk dan aan enkele gieren die niet meer konden vliegen en dus gevaar liepen. Of ook aan Mufko, een beer die als welp zijn beide ouders verloor en opgebracht werd door mensen. Hij kon niet terugkeren naar de ‘wilde natuur’.

  Voor sommige dieren is dat zeker mogelijk, in het kader van door de overheid goedgekeurde institutionele programma's. Het Domein speelt een grote rol in de herintroductie van bedreigde diersoorten in Europa. Zo hebben we al bizons, Przewalskipaarden, oerossen, tarpanpaarden en zogenaamde gladde slangen geherintroduceerd. Net daarom springen we zo zorgvuldig om met de dieren wanneer we hen grootbrengen. We willen dat ze hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk behouden.

 • Belevingen

  Ja, je moet hiervoor reserveren. Bekijk al onze speciale bezoeken.

  Topidee! Je kan een overnachting reserveren tot 2 weken voor de gewenste datum (naargelang de beschikbaarheid). Boek nu een overnachting!