Het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark

Het Domein van de Grotten van Han bevindt zich in het hart van het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark. In 2018 kreeg de regio Famenne-Ardenne dit label en werd daarmee het eerste UNESCO Geopark in België. 

Wat is een geopark juist?

Een geopark is een label dat een domein krijgt omwille van het internationale belang van het geologische erfgoed. Het doel van deze erkenning? De duurzame ontwikkeling van de regio en het weer in gebruik nemen van het natuurlijke en culturele patrimonium door zijn bewoners.

​Een ongezien geologisch potentieel

Het Famenne-Ardenne Geopark strekt zich uit over 915 km² en omvat 8 gemeentes: Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin. Ook de valleien van de Lesse, de Lomme en de Ourthe maken hier deel van uit. Daardoor is het een regio met een uitzonderlijk geologisch potentieel, voor zowel toeristische als wetenschappelijke doeleinden. 

Het Domein: een bijzonder natuurgebied

In het hart van dit geopark liggen de Grot van Han en het Wildpark als grootste trekpleisters.

Het logo van het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark is de Afgrond van Belvaux, te vinden in het Wildpark, daar waar de Lesse in de kalksteen van het Boine-massief verdwijnt. Op deze plek is de Grot van Han ontstaan. Twee kilometer van de Lesse stroomt hier ondergronds. De rivier ziet pas weer het daglicht aan het Hol van Han, de uitgang van de Grot. Dit is een hydrogeologisch fenomeen dat geen gelijke kent in West-Europa!

Het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark is een must-see in België en in Europa. Sinds meer dan een eeuw is de Grot van Han de toeristische trekpleister in de regio. Het is bovendien de enige natuurlijke attractie in België met 3 sterren in de Groene Michelingids!