Afgrond van Belvaux

In het hart van het Wildpark vind je de Afgrond van Belvaux, de plek waar de Lesse ondergronds het massief van Boine instroomt, via een gat dat 45 m diep is.

Daar waar alles begon…

Honderdduizenden jaren geleden was dit de weg die de Lesse koos. Diep onder de grond. En zo ontstonden de Grotten van Han en het netwerk van 14 km aan galerijen en zalen. Na een ondergronds parcours van 2 km ziet de Lesse terug het daglicht aan de Trou de Han, de uitgang van de Grot. 

Een rivier die een grot induikt en wat verder weer bovenkomt is een West-Europees hydrogeologisch verschijnsel dat je niet wil missen. Dat spreekt voor zich.

Na hevige regenbuien gebeurt het trouwens geregeld dat het niveau van de Lesse hoger is dan de Afgrond kan absorberen. Ze loopt dan over en vloeit weer in haar oude rivierbed, in de Chavée. Ze draait dan dus om de Boine-heuvel heen!

Een site met ecologische en symbolische waarde

In het hart van het Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark, vind je de Afgrond van Belvaux als start en symbool van het Domein. Het geopark is geologisch erfgoed van internationaal belang, dat bevestigt de UNESCO-erkenning.

Het Domein strekt zich uit over een oppervlakte van 911 km² en omvat 3 rivieren: de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Deze valleien – inclusief de Grot van Han en het Wildpark – hebben zowel op toeristisch als op wetenschappelijk gebied een enorme ecologische en geologische waarde.

De Afgrond overstroomd
section.option.background.data.alt