De Europese bizon

De prairie strekt zich voor je uit. Aan de horizon zie je grillige vormen en schaduwen. Alles is vredig. Tot er plots in de verte een stofwolk oprijst. Een bruin figuur in galop nadert. Het geluid van zijn stampende hoeven op de grond maken het nog indrukwekkender. Plotsklaps stopt het dier. Hij ademt krachtig uit. Zijn blik brengt je in beroering. Een bizon van dichtbij zien… dat vergeet je niet. Kippenvel en verbazing gegarandeerd!

Big 5

De kolos van het woud

De bizon heeft de tijd doorkruist. Hij fascineerde de prehistorische mens al die er tekeningen van maakte. En nog steeds laat het dier een indruk na telkens we het kruisen. Deze dierensoort was echter bijna uitgestorven. In 1923 bleven er wereldwijd nog slechts 53 bizons over! Gelukkig werd er op tijd ingegrepen door het dier in zijn natuurlijke habitat te herintroduceren.

De bizon is het grootste en zwaarste landzoogdier in Europa. Een mannetje weegt tot 900 kg en meet tot 2 m in de hoogte. Hoe log het dier ook is, het kan toch snel lopen, tot zelfs 60 km per uur! Deze bijzondere beesten leven in kuddes, geleid door een vrouwtjesbizon. In bronsttijd gaat het mannetje heel wat gevechten aan. Om zijn tegenstanders te intimideren, houdt hij dan zijn kop laag en balanceert hij van links naar rechts terwijl hij briest en met zijn hoeven stampt. Is dat nog niet genoeg? Dan bestormt hij zijn tegenstander.

Een machtig landdier

Natuurlijke habitat

De Europese bizon leeft in het bos terwijl zijn neef, de Amerikaanse bizon, grote vlaktes verkiest. Onze Europese soort voedt zich bijgevolg met de schors van bepaalde bomen, die daardoor afsterven. Daardoor krijg je op plekken waar bizons leven, gaten en open plekken in het bos. Hier komt het licht door wat dan weer zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe vegetatie!

Wist je dat...

… een bizon dagelijks tot wel 25 kg aan planten opeet?

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer