De Euraziatische lynx
Waar de rivier de weides doorsnijdt, leeft een wonderschone katachtige. In het lommerrijke, magische bos, hoeft hij maar zijn oren te spitsen om Moeder Natuur te horen fluisteren. Het water dat tussen de rotsen stroomt, de bladeren die ritselen door de wind, dieren die miauwen, grommen of spinnen.
Met een indringende blik, oren versierd met een plukje haar en een gevlekte vacht ontsnapt hij aan de aandacht van toevallige toeschouwers. Hij glijdt gezwind tussen de bomen door en pronkt wel eens op een rots. Zijn bewegingen zijn altijd elegant. De lynx, de heer van de bossen, is een fascinerend dier.
Enigmatisch elegant
De lynx is mysterieus. Hij lijkt wel een grote huiskat, maar laat je niet dichtbij komen. Hij weet zich perfect te camoufleren dankzij zijn grijs-beige, gevlekte vacht en verstopt zich dus dikwijls. Spijtig genoeg zijn lynxen dikwijls het slachtoffer van stropers, net door die knappe vacht. Ondanks zijn beschermde status is hij dus nog steeds een bedreigde diersoort.
Dit dier is een uitstekende jager: zeer geduldig en snel op korte afstanden. Hij geniet graag dagenlang van zijn prooien en verstopt zijn voorraad dan onder de aarde.
Vroeger vond je de lynx over heel Europa. Nu is deze katachtige nog aanwezig in Duitsland, vooral dan in de Vogezen en de Jura.
Sociaal leven
De lynx is een solitair dier. Hij vermijdt meestal mensen, niet uit schrik maar uit onverschilligheid. De mens is voor hem niet interessant en hij valt hem dus niet aan.
Mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar enkel in de paartijd, tussen februari en april. Een lynx is slechts 2 maanden zwanger en krijgt telkens van 1 tot 4 kleintjes.
Wist je dat…
… het feit dat een lynx supergoed ziet slechts een fabeltje is? Hij heeft een standaard zicht maar wél een extreem ontwikkelde reukzin.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer