Het rendier

De toendra strekt zich uit zover het oog reikt. Een magnifiek landschap vol kleur dankzij het mos, korstmos en de heide tussen de rotsen. In de verte zie je een kudde rendieren. Voor hen is deze enorme vlakte ’s ochtends als de hoorn des overvloeds. Voor ons is het aanschouwen van deze magnifieke, buitengewone dieren dan weer een waar geschenk van de natuur.

Nomaden van het hoge noorden

Het gedomesticeerde rendier is in tegenstelling tot het bosrendier gefokt door de mens. Hij wordt namelijk gebruikt als trek- of draagdier, voornamelijk door de Sami, een volk in het noorden van Europa.

Het rendier is een krachtig dier dat extreme koude tot wel -40°C en voedingsarme gebieden aankan. Zijn haren zijn hol, daardoor kan hij goed tegen de kou en is hij een prima zwemmer.

Hij is verzot op mos en korstmos. Om zijn lievelingseten te vergaren en op te graven, gebruikt hij zijn hoeven als een soort schop. Nog een bijzondere eigenschap van het rendier is het feit dat hij – in tegenstelling tot de mens – ultraviolet licht kan zien. Daardoor kan hij beter voedsel en vijanden zien, zelfs in de besneeuwde omgeving waarin hij leeft.

Zowel het mannetje als vrouwtje bij de rendieren dragen een gewei. Het mannetje gebruikt dat natuurlijk vooral om zijn concurrenten te trotseren in de bronstijd.

Vriend van de Sami

Sociaal leven

Rendieren leven in kuddes. Ze migreren in de winter in grotere groepen dan anders naar iets zuidelijkere contreien. Ze leggen wel tot 5.000 km af om hun overwinteringsplek te bereiken.

De oudste vrouwtjes leiden de kudde want zij kennen de traditionele migratieroutes. Soms worden deze leidsters echter gedood door jagers of andere natuurlijke vijanden. Als dat gebeurt, is de hele kudde ontregeld en is hun leven in gevaar.

Wist je dat...

… het rendier zich voedt met planten, boomschors, paddenstoelen en mos maar het liefst korstmos eet? Dat is rijk aan tal van voedingsstoffen.

… zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei hebben? Het mannetje verliest dit in de winter, het vrouwtje pas in de lente. Dat betekent dat de rendieren van de kerstman allemaal vrouwtjes moeten zijn!

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer