De ooievaar

De rivier strekt haar armen uit in de velden. Een libel rust uit op een rots, als een mooie, zilverkleurige dame. Een ooievaar wast zijn poten in het verfrissende water: een machtige, indrukwekkende vogel, klapperend met zijn snavel op hetzelfde ritme als de kabbelende rivier. Even lijkt het alsof de natuur een lied zingt. De steltloper spreidt zijn vleugels en vertrekt op een vlucht naar andere horizonten...

Wereldreiziger

De ooievaar is een trekvogel die het gewend is om lange afstanden af te leggen om de winter door te brengen in Afrika. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van 165 cm waardoor hij makkelijk kan zweven op de warme luchtstromen zonder te veel energie te verbruiken. Hij vliegt altijd overdag en bereikt dan hoogtes tot 3.500 m! En ook bouwen doet hij graag. Het mannetje maakt het nest en het vrouwtje kiest vervolgens de mooiste constructie om zich in te installeren. Zo een nest weegt soms meer dan 500 kg!

Voor de mens is de ooievaar een positief symbool. Hij brengt goed nieuws en staat voor vruchtbaarheid, trouw en een lang leven. Volgens een legende in de Elzas brengt hij zelfs baby’s naar hun ouders. In de 20e eeuw waren er heel wat minder ooievaars te bespeuren omwille van de activiteiten van de mens zoals het gebruik van pesticiden en hoogspanningskabels. In Europa is de ooievaar beschermd maar in Afrika jaagt men er nog op.

Grote trekvogel

Sociaal leven

Dit dier is graag op zichzelf maar leeft wel als koppel zodra het tijd is om een nest te bouwen. Reizen en overwinteren doen ze overigens wel in groep, met wel duizenden tegelijk, maar zonder strikte sociale structuur.

Tijdens de paringsdans neemt de ooievaar vreemde houdingen aan, slaat hij zijn hoofd naar achteren tot op zijn rug en klappert hij met zijn snavel. Koppeltjes worden op dit moment gevormd voor het leven. Een vrouwtje legt 4 à 5 eieren die 30 dagen lang uitgebroed moeten worden. De ouders voeden de kleintjes door voedsel terug uit te spugen in het nest.

Wist je dat...

… de ooievaar geen echte roep of zang heeft? Hij communiceert door te tjirpen en te klapperen met zijn snavel.

… hij zijn nest bouwt in bomen, torens of klokkentoren? Het zwaarste nest dat men ooit terugvond in de Elzas woog 900 kg!

… de trektocht van de ooievaar erg indrukwekkend is? Hij legt elke keer zo'n 15 000 km af (heen en terug).

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon