De veelvraat

Daar waar de immense vlakte vervaagt en de bomen in de verte al opduiken, verblijft een groots roofdier. Discreet als hij is, dwaalt hij als een geest door het woud. Tot je plots een bruine, stevige vacht ziet. 

Met zachte passen sluipt hij door de rotsen, als een schaduw in het zachte licht. Hij lijkt wel te dansen. Hij doorkruist het bos, verdwijnt, komt terug, altijd op de uitkijk voor een volgende prooi. En even snel als hij verscheen, vertrekt de veelvraat weer…

Big 5

Spook van het Noorden

Hoewel de veelvraat eruitziet als een kleine beer met een pluizige vacht, is hij in feite een krachtig, woest en sterk dier. Niet voor niets wordt hij ook de terreur van het Noorden genoemd. De veelvraat heeft een even krachtige kaak als een wolf, even sterke poten als een beer en even flexibele, snelle bewegingen als een marter. Al die kwaliteiten maken van hem een indrukwekkend roofdier. Hij twijfelt niet om een groter dier, een rendier bijvoorbeeld, aan te vallen. Hij is immers in staat om een beest te doden dat tot 10 maal meer weegt dan hij. Gelukkig doet hij mensen geen kwaad.

Zijn relatie tot de mens is nochtans niet altijd makkelijk. Hij durft immers vee aan te vallen. Daarom jaagt de mens nog steeds op hem. Zijn mooie, water- en vorstbestendige vacht is daarenboven ook erg gegeerd. In Canada maken ze er kledij van. Daardoor is de veelvraat spijtig genoeg een bedreigde diersoort…

Krachtig en behendig

Voortplanting

Tussen mei en juli focust de veelvraat zicht op voorplanting. Je mag het dier best een eenzaat noemen, maar in deze periode vinden mannetjes en vrouwtjes elkaar wel. Het vrouwtje is 6 tot 9 maanden zwanger en zet dan 1 tot 3 kleintjes tegelijk op de wereld. En helemaal bijzonder: ze kan de ontwikkeling van haar eicellen gedurende enkele maanden vertragen als de omstandigheden niet ideaal zijn om kleintjes te krijgen.

Wist je dat…

… een veelvraat enkel een hol om te schuilen maakt in de paartijd? Hij kan eender waar slapen: op de grond, in een beekje of zelfs in het karkas van een dier.

… hij zijn voedsel verstopt onder de aarde of boven in een boom, soms voor meerdere dagen? Opdat niemand zijn voorraad zou stelen, brengt hij er wat onwelriekende uitwerpselen op aan.

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer