De poolwolf

Een witte, woestijnachtige vlakte… het territorium van een wilde, gevaarlijke meute. In dit schitterende gebied dwaalt de poolwolf rond. Krachtig als hij is trotseert hij de koude en speurt hij prooien op. Zijn witte vacht past perfect bij de maagdelijke sneeuw die reikt tot aan de horizon. Enkel zijn ogen en snuit contrasteren met het witte tafereel waarin hij leeft.

Dokter van de kariboes

De poolwolf is een sterk dier dat heel wat weersomstandigheden aankan. Zijn dikke vacht beschermt hem tegen extreme koude tot zelfs -70°C. Zijn oren, snuit en poten zijn een beetje kleiner dan bij andere wolvensoorten en daardoor minder vatbaar voor de koude.

In het hoge noorden is er weinig eten te vinden. Daarom eet de poolwolf altijd alles op van zijn prooien, zelfs de huid, het haar en de botten. Hij jaagt op kleine zoogdieren als hij alleen is. Maar ook grote zoogdieren durft hij met een deel van zijn roedel aan. Zo doodt hij kariboes en muskusossen. In Canada noemen ze hem ook wel de ‘dokter van de kariboes’ omdat hij altijd de zwakste schakels in de groep aanvalt. Daardoor blijft de rest van de groep gezond.

Hij heeft in feite geen natuurlijke vijanden, behalve dan de mens. Hij heeft echter weinig contact met mensen omdat wij simpelweg zijn territorium niet betreden door de extreme weersomstandigheden.

Uitstekende jager

Sociaal leven

Aan het hoofd van de roedel staan de volwassenen. Zij leiden de jongen die in de afgelopen 2 jaar geboren werden. Soms nemen ze nog een individuele wolf op in hun groep. De ouders zijn de enige in de roedel die zich voortplanten. De paartijd vindt een keer per jaar plaats. Na 2 maanden zwangerschap bevalt het vrouwtje van 1 tot 8 jongen. Heel wat welpen overleven niet lang omdat er te weinig voedsel te vinden is.

Wolven communiceren met hun lichamen en hun gehuil. Huilen heeft verschillende betekenissen en zorgt voor de sociale samenhang in de roedel.

Wist je dat...

… een huilende wolf tot wel 8 km ver te horen is?

… de poolwolf uitzonderlijk goed hoort én ruikt? Het maakt van hem een uitstekende jager.

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer