Het edelhert
De wind waait zachtjes in de vallei en laat de planten en bloemen dansen. Te midden van het groen huppelt de koning van het woud. Zijn rijzige, gespierde gestalte vervaagt in de blauwige mist en verschijnt weer in het bleke ochtendlicht. Zijn krachtige karakter en imposante gewei bekoren velen. Het edelhert laat een indruk na, fascineert. Een herinnering voor het leven…
De Koning van het Woud
Het edelhert is oorspronkelijk een dier dat op de vlakte leeft. Maar tegenwoordig vind je hem dikwijls ook in het woud, waar hij zich ver van mensen houdt. Want eeuwenlang al jaagt de mens op dit dier voor het vlees, de huid, de botten, het vet én het gewei. Onder meer om wapens te maken, energie op te doen en ons te beschermen tegen de koude…
Zijn gewei, dat het mannetje draagt als een kroon, is merkwaardig. Het is gevormd uit beenderig materiaal. Elk jaar in februari of maart, verliest het edelhert zijn gewei. Maar op 100 dagen tijd groeit het terug! In deze groeiperiode is het gewei bedekt met een voedzame en doorbloede laag die we velours noemen.
Verder speelt ook de bronsttijd een grote rol voor deze herten. Elke herfst burlen en roepen de mannetjesdieren om vrouwtjes aan te trekken. En enkele weken lang gaan ze gevechten aan met hun concurrenten. Een indrukwekkend ritueel waarbij de wet van de sterkste geldt!
Sociaal leven
De mannetjes leven een groot deel van het jaar gescheiden van de vrouwtjes. De hindes leven in een matriarchie, in een sociale structuur per drie: een vrouwtje met haar jong van het jaar voordien en dat van het jaar daarvoor. Deze trio’s groeperen zich in een troep bestaande uit tientallen herten. In de herfst verenigen de mannetjes en vrouwtjes zich en spenderen de winter samen. Hindes bevallen vervolgens in de lente na een zwangerschap van 8 maanden.
Wist je dat...
… een hinde maar zelden vruchtbaar is? Slechts 24 tot 48 uur per jaar!
… het edelhert een uitstekende reukzin heeft? Hij ruikt duizendmaal beter dan de mens én beschikt bovendien over een bijzonder goed gehoor.
… dit dier als hij in gevaar is tot 70 km per uur rent? Ook zwemmen kan hij trouwens zeer goed.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer