De geelbuikvuurpad
De wind is gaan liggen. Het riet staat stokstijf, als een trotse bewaker van de vijver. Plots beweegt er iets op het wateroppervlak. Een geelbuikvuurpad is zonet in de vijver gesprongen. Hij zwemt naar de duisternis onder hem en verdwijnt. Aan de oevers start een concert. Als kleine klokken laten de padden hun stem horen en breken ze de stilte op deze charmante plek.
De pad die de klokken doet luiden
De geelbuikvuurpad is een erg kleine, zeldzame en beschermde pad. Hij houdt van stilstaand, ondiep water en installeert zich graag in tijdelijke vijvers, sporen en drinkbakken. Dit is een bedreigde diersoort en dat komt onder meer door de watervervuiling.
Natuurlijk dankt hij zijn naam aan zijn opvallend gele buik, maar hij staat ook bekend door de geluiden die hij maakt in de paartijd. Zijn gezang klinkt als klokken, maar dan zachter. Hij heeft namelijk geen kwaakblaas en kan dus minder krachtig kwaken dan andere kikkersoorten.
Hij is zeer discreet en moeilijk te vinden want zijn grijsbruine rug is de perfecte camouflage. Als hij zich echter bedreigd voelt, toont hij zijn gele buik om zo aan zijn vijand duidelijk te maken dat hij giftig is. En dat is ook zo: hij kan een misselijkmakende vloeistof afscheiden die de ogen irriteert.
De geelbuikvuurpad houdt een winterslaap van oktober tot april. Hij nestelt zich dan in een gat onder de grond.
Voortplanting
Koppeltjes ontstaan na de winterslaap, van mei tot juli. Het mannetje zingt dag en nacht om vrouwtjes te verleiden. Het vrouwtje zet ca. 3 keer per jaar eitjes af, meestal in kleine waterplassen. Telkens legt ze 50 tot 100 eitjes. Ze maakt de pakketjes met eitjes vast aan waterplanten. Na een tiental dagen komen de eitjes al uit en beginnen de kikkervisjes aan hun metamorfose.
Wist je dat...
… de geelbuikvuurpad hartvormige pupillen heeft?
… zijn verdedigingstechniek – zijn gele buik tonen – de Unkenreflex heet? Hij schrikt zo zijn potentiële aanvaller af.
… het Domein van de Grotten van Han deelneemt aan de kweek van dit diertje dat met uitsterven bedreigd is in België? Zo proberen we hem te herintroduceren in zijn natuurlijke leefomgeving.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer