Het Przewalskipaard
Het blauwgrijs van de hemel loopt aan de horizon over in het frisgroen van de velden. De zon speelt verstoppertje achter de voorbijdrijvende wolken. De voorzichtige zonnestralen zetten de gouden bloemknopjes op het grasland in de kijker. In deze weidse, groene oceaan waar planten meedansen op de wind, galoppeert hij enthousiast. Zijn manen zwieren in het rond. Het Przewalskipaard vlug en krachtig zien rennen in de weides voelt als een privilege. Een ongelooflijk moment van vrijheid!
Het laatste wilde paard
Het Przewalskipaard komt oorspronkelijk uit Mongolië. Het is de laatste wilde paardensoort, de mens is er nooit in geslaagd het te domesticeren. Zijn naam heeft hij te danken aan het Russische leger dat de laatste paarden van dit ras ontdekte in Mongolië omstreeks 1879. In het wild is het dier later uitgestorven, maar het overleefde wel in gevangenschap. Vandaag worden Przewalskipaarden alsmaar meer geherintroduceerd in hun natuurlijke omgeving.
Het Przewalskipaard kan overleven in de meest extreme weersomstandigheden. Van hoge temperaturen tot extreme koude of gebrek aan voedsel. Hij is vlug en krachtig waardoor hij makkelijk weet te ontsnappen aan de klauwen van roofdieren en andere aanvallers. Met zijn hoeven kan hij bovendien stevig uithalen!
Sociaal leven
Het Przewalskipaard is een kuddedier. Een groep paarden bestaat uit merries en hun veulens en wordt geleid door een hengst. De mannetjespaarden worden als jongvolwassenen uit de kudde gedreven om vervolgens hun eigen groep te vormen. Een paard alleen is namelijk een makkelijke prooi voor een wolf.
Na de paartijd bevalt de merrie na 11 maanden zwangerschap van één veulen.
Wist je dat...
… het Przewalskipaard 2 chromosomen meer heeft dan een modern paard?
… het Przewalskipaard wellicht een prehistorisch dier is? In diverse grottekeningen uit de prehistorie zie je het dan ook afgebeeld.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer