Het Heckpaard

De bijen zweven als balletdansers boven de bloemen op de weide. Maar plots wordt dit idyllische tafereel verstoord door een ander spektakel: de vredig grazende heckpaarden. Een schouwspel van Moeder Natuur. De paarden gaan traag vooruit met gebogen hoofden, knabbelend aan het gras. Hun zwarte manen en grijze vacht geven een wat sombere tint aan het levendige kleurenpalet.

Teruggefokt wild paard

De originele tarpan is een voorouder van het gedomesticeerde paard. Je vond dit dier vroeger over heel Europa. Een 500-tal jaar geleden werd de tarpan door de mens gedomesticeerd. Door de jacht en de verkleining van zijn habitat stierf het dier echter uit tegen het einde van de 19e eeuw. De laatste wilde tarpans zijn gezien in Polen, in het Bialowiezawoud. Er werden twee terugfokprogamma’s opgestart met behulp van genetisch materiaal van afstammelingen en kruisingen. In Polen was het resultaat het Konikpaard en in Duitsland het Heckpaard. Deze twee ‘nieuwe’ dieren lijken bijgevolg sterk op elkaar.

Het Heckpaard of vroegere tarpan is een klein paard met een grijze vacht en zwarte manen met blonde mèches. Hij heeft bovendien een zwarte aalstreep op de rug, helemaal tot aan zijn staart. Het dier kan goed tegen de kou, zelfs tot -20°C.

Vandaag is het Heckpaard een plattelandsdier. Hij wordt beschouwd als een beheerder van het ecosysteem omdat hij plekken in de natuur onderhoudt.

Beheerders van het ecosysteem

Sociaal leven

Het Heckpaard leeft in kuddes geleid door de oudste of meest ervaren hengst

De merrie bevalt van 1, soms 2, veulens na een zwangerschap van 11 maanden. 

Wist je dat...

… het Heckpaard het merendeel van zijn tijd eet? Hij graast maar liefst 12 uur per dag!

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer