De Europese moeflon

De klif lijkt kalm. Toch fluistert ze haar poëzie. Haar verzen zijn zo zoet dat ze elke grasspriet, elk dier, elke bloem lijken te aaien. Aan de voet van een appelboom met splinternieuwe scheuten, knabbelt een moeflon op de paardenbloem die hij uit de grond heeft getrokken. Zijn perfect gekromde hoorns geven hem een statig figuur. Het prachtige dier beklimt de rotsen om een beter zicht op de vallei te hebben.

Voorouder van het gedomesticeerde schaap

De moeflon is een wild dier, de voorouder van het gedomesticeerde schaap. De mannetjes hebben hoorns die met de jaren alsmaar meer oprollen. Ze zijn gewoonlijk symmetrisch. Heel soms hebben vrouwtjes ook hoorns maar dan kleiner en asymmetrisch.

De moeflon leeft in lage en middelhoge bergmassieven. Hij is een uitstekend klimmer met hoeven die gemaakt zijn om op rotsen te klauteren. Toch is hij niet zo verzot op besneeuwde terreinen als de gems of steenbok. Je vindt hem dus eerder in de lagere of middelhoge gebieden in de bergen.

De Europese moeflon is afkomstig van Corsica. In de jaren 50 verdween hij er echter bijna volledig door de jacht buiten het officiële seizoen. Op dit moment is het er verboden om op hem te jagen. De grootste bedreiging voor de moeflon is nu de vernieling van zijn habitat door branden en ruimtelijke ordening. 

Gekrulde hoorns

Sociaal leven

Moeflons leven in kuddes bestaande uit een vrouwtje, haar jong en het jong van het jaar ervoor. De mannetjes leven alleen of in kleine groepjes. De bronstijd loopt van oktober tot december. Tijdens deze periode leven de vrouwtjes in grotere groepen. De mannetjes komen erbij en trotseren elkaar om de vrouwtjes te overtuigen. Na een zwangerschap van 5 maanden, bevalt het vrouwtje van 1 tot 2 jongen. 

Wist je dat...

… de ringen op zijn hoorns je zijn leeftijd vertellen?

… de hoorns van een mannetje als hij 7 à 8 jaar is, een krul vormen van wel 1,10 m lang?

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer