De gladde slang

Op de rotsachtige ondergrond komt er iets traag en kronkelend in beweging terwijl een lichte bries zachtjes de rotsen raakt en weer verdwijnt in de vallei. Geruisloos baant een gladde slang zich een weg in het bijzondere decor. Zijn ogen met gouden irissen betoveren, intrigeren. Zijn glibberige, glanzende lijf glijdt alsmaar door. De gladde slang verrast je op je pad door zijn discretie en zijn mysterieuze verschijning.

Kleine slang van bij ons

De gladde slang is een kleine ringslang die onder meer in België leeft. Hij wordt dikwijls verward met de adder. Maar er is een duidelijk verschil: de gladde slang herken je aan de donkere streep op zijn kop, van de neus tot de nek en door het oog. Daarnaast heeft dit dier ook een grote donkere halvemaanvormige vlek op zijn hals. In tegenstelling tot andere slangen in onze natuur, zijn de schubben op zijn rug glad, wat zorgt voor een glanzend lijf.

Zodra de gladde slang gestoord wordt, verstijft hij. Het is dan ook heel moeilijk om hem te vinden omdat zijn bewegingen zo traag zijn. Hij heeft geen giftanden maar durft wel te bijten als hij zich bedreigd voelt. Hij is dus onschadelijk voor ons. Toch zijn er nog dikwijls mensen die hem doden uit schrik voor slangen. De gladde slang is alsmaar minder te vinden in Wallonië omdat zijn habitat vernield werd door de verlegging van treinsporen.

Discreet en ongevaarlijk

Voortplanting

De paartijd begint eind april. Eerst vinden er tal van agressieve gevechten plaats tussen de mannetjes. Het vrouwtje legt eieren maar moet die niet meer uitbroeden. De kleintjes zijn al levensvatbaar als ze geboren worden en breken het vlies al na enkele minuten. Ze zijn op dat moment 12 tot 14 cm lang.

Wist je dat...

… de gladde slang overwintert? Hij verstopt zich tijdens de winter op knusse plekjes ver weg van het gure weer. Rond half oktober trekt hij zich terug en komt pas weer piepen als de temperaturen verzachten rond einde maart of begin april.

… het Domein van de Grotten van Han een tijdelijke opvang voorziet van slangen wiens habitat vernietigd werd door de verplaatsing van de sporen? Ze worden bij ons verzorgd en planten zich voort. Vervolgens worden ze vrijgelaten in de natuur op plekken die hen perfect liggen.  

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer