Het everzwijn

Deze nacht regende het in het bos. De laatste druppels rollen nog als parels van de blinkende bladeren in het eerste zonlicht van de dag. Ze vallen en plonsen in de plassen die als spiegels tussen de bomen liggen. Daar strompelt een horde everzwijnen zachtjes. Elk neemt zijn tijd, snoet naar de grond gericht, altijd op zoek naar voedsel om te verorberen. Met zijn stugge haren, kleine kastanjebruine ogen en lange snuit, is het everzwijn best indrukwekkend…

De bewaker van het bos

Het everzwijn is niet voor niets het icoon van de Ardennen. Ze zitten in grote getale in onze bossen. Toch wil dat niet zeggen dat je ze makkelijk tegenkomt. Oorspronkelijk is het dan wel een dagdier, na verloop van tijd besloot het ’s nachts pas publiek te verschijnen om zo de mens te ontwijken.

’s Nachts zoekt hij voornamelijk naar voedsel. Hij heeft een sterk ontwikkeld reukvermogen. Denkt hij iets gevonden te hebben? Dan woelt hij de grond om, zelfs met zijn snuit. Dit gedrag is erg belangrijk voor het ecosysteem. Door te wroeten in de bosgrond zorgt hij ervoor dat bepaalde zaden beter kiemen. Nog een bijzonder kenmerk van dit dier: hij heeft slagtanden die zijn hele leven blijven groeien. Ze komen vooral van pas tijdens de bronstijd wanneer hij andere mannetjes moet trotseren. Dat leidt soms wel tot ernstige verwondingen!

Voor de mens is het everzwijn voornamelijk een indringer. Daarom is er doorheen de jaren veel op hem gejaagd. 

Icoon van de Ardennen

Sociaal leven

Volwassen mannetjes leven alleen. Hun vrouwtjes leven samen met andere zeugen en biggetjes. De bronstijd duurt van oktober tot januari. Een zeug is 3 maanden, 3 weken en 3 dagen zwanger. In de lente bevalt ze van 1 tot wel 10 biggetjes tegelijk!

Wist je dat...

… het everzwijn een extreem opportunistische omnivoor is? Hij eet gewoon wat hij tegenkomt: vruchten, planten, knollen, granen, paddenstoelen, kleine zoogdieren, insecten, vogels, wormen…

… je zijn humeur kan aflezen aan zijn staart? Als hij rustig is, hangt deze naar beneden. Als hij schrik heeft of kwaad is, staat deze recht.

… een everzwijn niet zweet? Hij rolt in modderpoelen om zijn lijf fris te houden en parasieten te verwijderen.

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer