De poolvos

Op het pad mengt de zwarte aarde zich met naalden van sparren en dennen. Over het veld, bezaaid met rotsen, hangt een heerlijke bosgeur. Slapend onder een boomstronk, helemaal opgekruld, rust een fascinerend dier. Plots springt hij recht en rent vrolijk weg. Een briesje waait door zijn prachtige pels. Een poolvos zien is een bijzondere ervaring.  

De vos van het hoge noorden

De poolvos, het neefje van de gewone, rode vos, heeft een dikkere, dichtere vacht. Daardoor past hij zich makkelijk aan in koudere streken én beschermt hij zich tegen de zomerhitte. Hij kan zelfs temperaturen aan tot -50°C! Zijn lange staart gebruikt hij als een dekentje als hij slaapt en zelfs de onderkant van zijn poten is bedekt met haren. Zijn vacht verandert van kleur doorheen de seizoenen en komt van pas als camouflage.

De poolvos kan wel tegen een stootje. Hij legt soms honderden kilometers af om voedsel te vinden. Sluw als ze zijn, volgen sommige poolvossen wel eens roofdieren in hun buurt, zoals ijsberen, om te profiteren van de restjes van hun veroveringen! De poolvos werd lange tijd gekweekt en opgejaagd omwille van zijn prachtige pels. Vandaag is de opwarming van de aarde echter zijn grootste vijand. Zijn habitat wordt namelijk kleiner. Bovendien vind je wel meer gewone vossen in noordelijke gebieden dan vroeger. Zij jagen op poolvossen én hun prooien…

Sluw en flexibel

Sociaal leven

De poolvos leeft in familiale groepen op een strikt gedefinieerd territorium. De paartijd begint rond maart of april. Op dat moment vormen zich monogame koppels. De kleintjes worden geboren omstreeks eind mei, begin juni. Ze zijn blind bij geboorte en openen de ogen pas na een twaalftal dagen. De opvoeding van kleine vossen gebeurt door zowel mannetjes als vrouwtjes.

Wist je dat...

… de poolvos vanalles eet, maar een voorkeur voor vlees heeft? Hij eet voornamelijk lemmings, vogels, eieren, bessen, maar soms ook kadavers van zeehonden of walvisachtigen achtergelaten door ijsberen…

… het vrouwtje tot wel 11 kleine vosjes op de wereld kan zetten? Dat is vergeleken met andere zoogdieren een erg grote worp.

… zijn ondergrondse woonplek – een burcht genoemd – een heel netwerk van gangen kan zijn?

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer