De Alpenmarmot

Een open plek in het bos. Enkele rotsen houden er stevig stand, gesculpteerd door de rivier die er ooit stroomde. Het heerlijk geurende tapijt van kruiden en bloemen rondom maken het een charmante plek. Hier in dit kleine paradijs leeft er een familie marmotten. Eentje, nog net wat schattiger en ronder dan de anderen, geniet duidelijk van de warme zonnestralen op zijn snoet. Tot plots een geluid de familie doet opschrikken. De marmot komt weer recht, fluit het alarm en maakt zich uit de voeten!

De ster van de bergen

De Alpenmarmot is een klein knaagdier dat leeft in – je raadt het al – de Alpen. Je herkent hem onder meer aan zijn klauwen en snijtanden. Hij heeft twee paar van die vlijmscherpe tanden die zijn leven lang blijven groeien. 

Hij maakt zijn woning of burcht op open, zonnige plekken want hij wil eventuele vijanden zien aankomen en warmt zich graag op in de zon. Toch is het niet gemakkelijk om hem te zien in het wild omdat hij een uitzonderlijk goed zicht en gehoor heeft. Zodra hij een gevaar opmerkt, alarmeert hij de rest van zijn kolonie door te fluiten.

Wanneer het koud wordt, overwintert de marmot gedurende 6 maanden met de hele familie in zijn burcht. Zijn lichaamstemperatuur verlaagt dan van 36°C tot amper 6 à 8°C! Als hij wakker wordt, heeft hij energie in overvloed en organiseert hij gevechten, gewoon om zich te amuseren. Dat is een jaarlijks ritueel. De marmot profiteert ten volle van de warmere seizoenen om vet op te slaan voor de winter. Hij verdubbelt zijn gewicht dan zelfs!

Smullen van groen

Sociaal leven

De marmot houdt van het familieleven. Zijn kolonie bestaat minstens uit één koppel dat zich elk jaar voortplant en de twee jongste telgen van het gezin. Elk mannetje heeft 2 tot 3 vrouwtjes. De paartijd begint wanneer de winterslaap erop zit, begin april. Na een zwangerschap van 32 tot 34 dagen, bevalt het vrouwtje van 1 tot 6 jongen. Na 2 jaar verlaten de kinderen de familiale cocon om zelf een gezin te stichten.

Wist je dat...

… de marmot tijdens zijn winterslaap niet 6 maanden aan één stuk slaapt? Elke 3 weken wordt hij wakker gedurende 6 tot 12 uur. Die tijd gebruikt hij om afval dat zich heeft opgestapeld in zijn burcht te verwijderen.

… de marmot in verschillende burchten woont naargelang het seizoen? In de winter verblijft hij in een gangenstelsel dieper onder de grond dan bij mooi weer. Zo beschermt hij zich tegen de koude.

section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De wolf, de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de bizon