De steenbok
Op een stukje grond waar de wilde bloemen dansen in de wind. Waar het landschap even doorsnee als uitzonderlijk is. Waar de natuur vrijuit groeit. Daar zie je voor de vlakte een kale heuvel met steile rotsen. Daar staat een steenbok stevig op zijn poten. Hij struint door de heide, loopt met gemak de ruwe helling op. Hij draagt een gebogen gewei met groeven als een feestelijk kapsel. Zijn charme maakt het prachtige decor af.
Koorddanser boven ravijnen
Twee soorten steenbokken bevolken nog een deel van Zuid-Europa: de Alpensteenbok en de Spaanse steenbok. Dit dier leeft steeds op rotsachtige plekken, dikwijls erg steil en moeilijk bereikbaar voor zijn aanvallers en voor de mens. Lang geleden werd hij door de mens opgejaagd en daardoor bijna uitgeroeid tegen het midden van de 19e eeuw. Gelukkig is de steenbok intussen een beschermd dier en blijft hij dus overleven.
Zowel het mannetje als vrouwtje hebben geribbelde hoorns. Die groeven wijzen op de leeftijd van het dier. De hoorns van het mannetje zijn heel zwaar. Hoe meer ze groeien, hoe meer ze buigen. Ze kunnen wel tot 1 meter lang worden! De hoorns van de vrouwtjes zijn echter recht en worden gewoonlijk niet langer dan 20 cm.
De steenbok voelt zich in zijn element in de rotsen en op heuvels met grote hoogteverschillen. Zijn hoeven zijn daar perfect voor én hij is enorm soepel en kwiek. Klimmen is zijn talent!
Sociaal leven
De steenbok is een kuddedier. Hij leeft in groepen van een honderdtal dieren van zijn soort. Zijn territorium strekt zich uit tot ca. 20 km², verdeeld in 3 zones naargelang de seizoenen en de voeding die hij er op dat moment kan vergaren. De steenbok heeft bepaalde rituelen zoals schijngevechten die zijn sociale positie in de groep bepalen.
Wist je dat...
… het dier bijna uitgestorven was halverwege de 19e eeuw? Gelukkig is de steenbok nadien beschermd. Het Nationaal Park Grand Paradiso, dat zich uitstrekt over de Italiaanse regio’s van de Aostavallei en Piemonte, is gecreëerd om de steenbok te beschermen.
Ontdek de Europese Big 5
De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer