Babyboom in het Wildpark

12 mei 2022

Het leven in het Wildpark werd de afgelopen weken opgefleurd met heuglijk babynieuws!

Kom de pasgeboren dieren ontdekken tijdens je bezoek aan het Wildpark: 1 Przewalski-veulen, 1 Europese bizon, verschillende moeflons en everzwijnbiggetjes, 3 oerossen, 1 Schotse hooglander... en de grote verrassing: een drieling bij de veelvraten!

Een drieling bij de veelvraten

Valle en Skally, het koppel veelvraten van het Wildpark, brengen ons heuglijk babynieuws: Skally is bevallen van een drieling, waarvan 2 wijfjes, Greya (2,3 kg) en Grif (1,8 kg) en 1 mannetje, Grimir (2,4 kg). De hele familie stelt het goed! Deze geboortes zijn uitzonderlijk omdat de soort met uitsterven wordt bedreigd en uniek omdat het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han het enige Wildpark in België is die deze soort herbergt!

Zodra de jongen volwassen zijn, worden zij naar andere dierenparken overgebracht om de genetische vermenging van de soort te verzekeren, in de hoop dat zij zich op hun beurt weer zullen voortplanten.

De veelvraat, ook wel "terreur van het Noorden" genoemd, werd doorheen de tijden altijd al gevreesd door de mens. Met zijn krachtige kaak en sterke poten durft hij namelijk wel eens grotere dieren dan hemzelf aan te vallen, zoals rendieren. Hij is nochtans ongevaarlijk voor de mens! Er wordt nu nog altijd op hem gejaagd...

Nog meer geboortes in het Wildpark...

In het Wildpark werden ook een kleine bizon en een Przewalski-veulen geboren. Deze 2 soorten worden met uitsterven bedreigd en maken deel van herinvoeringsprogramma's waaraan het Domein actief deelneemt. 

Sinds zijn oprichting in 1970 heeft ons Wildpark onder meer de missie om mee te werken aan het behoud en de herinvoering in de vrije natuur van bedreigde diersoorten. Enkele bizons en Przewalski-paarden die in het Wildpark zijn geboren, hebben zo hun vrijheid herwonnen op het land waar hun voorouders ooit graasden. Het is een fantastisch lot dat we deze 2 kleintjes die net in het Wildpark zijn geboren ook toewensen: een volwassen leven in volledige vrijheid! Voorlopig zetten ze samen met hun moeder hun eerste stappen in de grote vlaktes van het Park...

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!