Geboorte van 2 lynxwelpjes

10 augustus 2023

Moeder Natuur bezorgde onze verzorgers in het Wildpark een prachtig verrassing deze week: twee schattige, wollige lynxwelpjes in de verblijfplek van de Euraziatische lynxen. Dit is erg goed nieuws voor het Domein, want we nemen sinds kort deel aan een herintroductieprogramma van deze diersoort in de wilde natuur, in Duitsland. Ze komen dus goed terecht!

Enkele maanden geleden ontving het Domein van de Grotten van Han een vrouwelijke lynx in de hoop dat zij voor kleintjes zou zorgen samen met de mannelijke lynx die we al hadden. Dit in het kader van een herintroductieprogramma van de diersoort, geleid door EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), waar het Domein trots aan deelneemt. Het Wildpark werd uitgekozen op basis van specifieke criteria, zoals de leefruimtes van de dieren, de omgeving van het Domein, de genetica van de dieren die er al verblijven... Enkele dagen geleden merkten onze verzorgers dus twee lynxwelpen op. Een mooie verrassing! De vrouwelijke lynx die we recent ontvingen is namelijk nog jong en we hadden dus verwacht om pas volgend jaar kleintjes te zien.

Herintroductie in hun natuurlijke habitat

Deze twee lynxen zullen later geherintroduceerd worden in hun natuurlijke habitat in Duitsland. Om hen alle kansen te geven om later te overleven in de wilde natuur, volgen we een strikt protocol. Dit houdt onder meer in dat we het contact met mensen minimaliseren zodat ze hier niet echt gewoon aan worden. Ook voeden we hen met wilde prooien om hen zo zelfredzaamheid te leren.

We voorzien een tussenkomst de komende dagen voor het chippen en voor genetische analyses. Dit is noodzakelijk om te weten welke plekken voor hen het meest geschikt zullen zijn bij de herintroductie, wat betreft de aanwezigheid van genetisch compatibele dieren. Als alles goed verloopt, worden de kleintjes na 6 tot 10 maanden overgebracht naar een nieuwe woonplek in Duitsland. Daar krijgen ze de kans om te acclimatiseren om ze nadien in de natuur te herintroduceren in de beste omstandigheden. Een schitterende bestemming voor deze schattige welpjes, die zich momenteel nog fijn nestelen bij hun moeder in het Wildpark op het Domein van de Grotten van Han!

Zo verken je het Wildpark

Je kan het Wildpark te voet verkennen of met de Safari-car. Wil je de kleine lynxwelpen bewonderen? Dan moet je het Wildpark te voet bezoeken via het Wandelpad. Maar let wel op: om ze alle kansen te geven om te overleven in de natuur, volgen we een strikt protocol. Ze zullen zo weinig mogelijk contact hebben met mensen en hun voeding wordt aangepast zodat ze vlug zichzelf leren behelpen. Om ze te zien in het hoge gras heb je dus een verrekijker nodig en veel geduld!

Meer info over de verschillende bezoeken aan het Wildpark:

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!