De Père Noël Grot, een ondergronds juweel

2 april 2016

Die dag geloofden we in de Kerstman... 

Het was 50 jaar geleden, op 26 december 1964, dat een klein team van speleologen afdaalde in het "Trou Picot" van het massief van Boine in Han-sur-Lesse om er vleermuizen te bestuderen... Op deze koude winterdag waren de omstandigheden ideaal om stoom uit de rots zien te komen. Na een lang proces om de doorgang bloot te leggen was hun verwondering groot! Gevuld met emotie en natuurlijk erg enthousiast, begonnen ze snel met de verkenning van één van de mooiste van alle kerstgeschenken!

Nu te bezoeken...

Wij hebben er lang over nagedacht en eindelijk wordt het werkelijkheid, in 2016: de Père Noël Grot zal bewandeld en bewonderd mogen worden door kleine groepen bezoekers. De ondergrondse safari, geheel exclusief, is ontworpen door speleologen en zal worden begeleid door ervaren gidsen. De moeilijkste passages zullen beveiligd worden met kabels en een touwbrug. Dankzij dit onopvallend ontwerp zullen we de authenticiteit van de grot behouden. 

Het openen van de grot voor het publiek is ook de beste manier om de grot te beschermen, aangezien de route nu specifiek gemarkeerd zal zijn. De verschillende problemen zoals het wandelen in de modder, het aanraken en beschadigen van de druipstenen en het vervuilen van de site behoren vanaf nu tot het verleden. 

 Het bezoek aan de grot zal met een hoofdlamp gebeuren. Dit maakt de reis avontuurlijker voor de bezoeker, maar toont ook meer respect voor de vele vleermuizen. Deze dieren zijn nu eenmaal aangepast aan een nachtelijke omgeving en hebben last van de toenemende lichtvervuiling. Een elektrische verlichting is dus uitgesloten. Bovendien zal de Père Noël Grot altijd gesloten worden in de winter zodat de vleermuizen niet worden gestoord tijdens hun winterslaap.

Bewust van de oneindige schoonheid van de Père Noël Grot zijn we blij om deze op een ecologische manier toegankelijk te maken aan bezoekers. Het behoud van deze plek en de soorten die het herbergt zal altijd onze eerste prioriteit zijn.