Uitzonderlijke geboorte van een veelvraat tweeling!

27 april 2020

In het Wildpark zijn in de maand februari twee baby veelvraatjes geboren! Een zeer unieke en vreugdevolle gebeurtenis, vermits het over een diersoort gaat dat in België sinds de prehistorie uitgestorven was!

De verzorgers van het Wildpark verwachtten het al een tijdje, begin februari besloot het vrouwtje Skally zich namelijk terug te trekken in haar hol. En ja hoor, na twee maanden zogen was het eindelijk zo ver: twee schattige snuitjes kwamen tevoorschijn uit de duisternis en zetten zo hun eerste stapjes in de buitenwereld!

In volle gezondheid

Skally is de trotse moeder van 2 prachtige baby's: een jongetje van 3.6 kg en een meisje van 3.2 kg! Ze stellen het heel goed en hebben nu al het felle temperament waar hun soort zo voor bekend (lees: berucht!) staat!

Een bijzondere zwangerschap

Een zwangerschap is erg apart bij deze grote marterachtige! Na de bevruchting wordt de ontwikkeling van het eitje even ‘on hold’ gezet tot het einde van de herfst. De reële duur van de dracht bedraagt echter maar 40 dagen.

Een belangrijke geboorte

In 2015 besloot het Wildpark van Han-sur-Lesse 2 veelvraten te verwelkomen, een mannetje en een vrouwtje, respectievelijk afkomstig uit Zweden en Rusland. Ze maakten kennis met elkaar in hun ruime verblijf en wonderwel bleek het meteen goed te klikken tussen die twee! Gelukkig maar, want Vally en Skally vormen een erg belangrijk koppel voor de genetica van deze diersoort. Met een eerste geboorte twee jaar geleden was het Domein in de wolken, maar helaas was het sprookje van korte duur. De kleine Grahma overleed enkele maanden na haar geboorte als gevolg van een zware infectie…

Reden te meer dus om dankbaar te zijn voor deze prachtige tweelinggeboorte! Het is nog eventjes wachten, maar hopelijk mag het Wildpark snel weer haar deuren openen, zodat iedereen kan komen genieten van de vrolijke capriolen van deze kleine familie!

Meer weten over de veelvraat?

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!