Ontroerend moment op het Domein: 5 jonge ooievaars slaan hun vleugels uit!

7 augustus 2024

In mei kondigde het Domein van de Grotten van Han de geboorte aan van 5 ooievaars (3 mannetjes en 2 vrouwtjes) in het Wildpark. Wel, op dinsdag 6 augustus werden de 5 jonge dieren vrijgelaten in de weidse vlakte van het Wildpark. Ze vlogen weg naar verre oorden. Een ontroerend en belangrijk moment voor ons team van verzorgers!

Na weken door te brengen aan de zijde van hun ouders en het ringen in juni, hadden de 5 jonge ooievaars de leeftijd bereikt om het nest te verlaten. Op dinsdag 6 augustus was het zover: we lieten hen vrij en ze sloegen hun vleugels uit.

Onze verzorgers, Valérian en François, die hen hebben opgevolgd hebben van bij hun geboorte, hadden het geluk hen zelf te kunnen vrijlaten en hen te zien wegvliegen en wat blijven zweven boven het Domein. De datum is trouwens niet toevallig gekozen. Er werden recent in de regio meerdere groepen van witte ooievaars gesignaleerd. Ze bereiden zich voor op hun lange vlucht om te migreren naar Zuid-Spanje of Noord-Afrika. Het Domein van de Grotten van Han hoopt dat de 5 jonge dieren zich bij deze groepen zullen voegen om samen warmere oorden op te zoeken en avonturen te beleven.

Niet vaarwel maar tot ziens...

De mannelijke witte ooievaars hebben de gewoonte om terug te keren naar hun geboorteplek na de migratie. Het Domein neemt deel aan een fokprogramma voor witte ooievaars, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, om zo de huidige populatie van ooievaars te vergroten in hun natuurlijke habitat in Famenne. Hen zien terugzien op het Domein zou dus schitterend zijn!

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!