Bubocam: volg het avontuur van de kleine wilde oehoes!

19 mei 2023

In 2022 lanceerde het Domein van de Grotten van Han het Bubocam-project. Een observatiecamera werd geïnstalleerd in een klif van het Wildpark, gericht op het nest van een paar wilde oehoe's. Het doel? Unieke beelden van het leven van deze soort in zijn natuurlijke omgeving met jullie te delen. En, heel bijzonder: het paar wilde oehoes nestelt voor het achtste achtereenvolgende jaar op dezelfde plek in het Wildpark! Vorig werden er 3 kleintjes geboren... en dit jaar zijn er ook 3 kleintjes geboren!

Het verhaal van de ouders en hun jongen wordt dag en nacht gefilmd door de Bubocam: verleidingsdansen, paring, leggen van de eitjes, broeden, voeren van de jongen... Deze prachtige beelden kun je bekijken op onze Instagram-pagina “Secrets of Wildlife”, gewijd aan de wilde fauna van het Wildpark:

Ringen van de kleintjes

De drie kleine oehoe's zijn tijdens het Paasweekend geboren, tussen 8 en 10 april, en stellen het heel goed. Op vrijdag 12 mei heeft Nicolas Pierrard, vertegenwoordiger van BeBirds, Belgian Ringing Centre (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, KBIN), de kleintjes geringd. Deze actie, geïnitieerd door het KBIN, wordt uitgevoerd als onderdeel van een studie van de soort en is een hulpmiddel voor het monitoren en observeren van wilde vogelpopulaties. Het maakt het onder meer mogelijk om individuen op te sporen en de plaatsen te identificeren waar de soort graag nestelt. Maar ook om, in geval van sterfte, de mogelijke oorzaken vast te stellen, en zo maatregelen te nemen om de leefgebieden van de soort beter te beheren en verbeteren. Een aanzienlijk deel van de oehoes nestelt op industriële of semi-industriële terreinen.

De oehoe is een soort die tussen het begin van de 20e eeuw en 1982 volledig uit België was verdwenen. Vandaag is hij terug in onze contreien, maar het behoud van de soort vraagt bijzondere aandacht.

De ringing van de kleine oehoe's maakte het ook mogelijk om ze te wegen en te concluderen dat ze in topconditie zijn. Als alles goed gaat, zullen ze over ongeveer 2 weken voor het eerst uitvliegen. Binnen een paar maanden zullen ze hun ouders voorgoed verlaten. We hopen getuige te kunnen zijn van hun vertrek naar nieuwe avonturen en wensen hen een prachtig leven in de vrije natuur, in de best mogelijke omstandigheden!

Bekijk de actie van het ringen van de kleintjes in de video hieronder:

Het 2022-verhaal in beeld

Ontdek de mooiste beelden van het verhaal van de wilde oehoes en hun kleintjes in 2022 in de video hieronder:

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!