Het is de internationale dag van de biodiversiteit!

22 mei 2022

Op deze bijzondere dag worden we herinnerd aan de rijkdom van de prachtige natuur die ons omringt, en aan hoe belangrijk het is om deze te beschermen. 

Wist je dat het Domein van de Grotten van Han zich inzet voor hetbehoud van de biodiversiteit? We nemen onder meer deel aan talrijke reproductie- en herintroductie-programma's voor bedreigde diersoorten. Lees hieronder meer over enkele van onze acties!

Herintroductie in de vrije natuur

Eén van de mooiste ervaringen voor ons Parkteam zijn de herintroducties in de vrije natuur van dieren die in ons Wildpark zijn geboren: 13 Europese bizons in Roemenië en Azerbeidzjan, 5 Przewalskipaarden in Mongolië, maar ook 1.400 geelbuikvuurpadden en 883 gladde slangen in Wallonië! 

Reproductie van bedreigde diersoorten

Het Wildpark neemt eveneens deel aan reproductieprogramma's van bedreigde diersoorten. 

Sinds 2015 zijn er al 6 veelvraten in het Wildpark geboren! Zodra ze volwassen zijn, worden ze overgebracht naar andere parken in de hoop dat ze zich daar voortplanten om genetische vermenging van de soort te garanderen. Wist je dat de veelvraat onderdeel is van de Europese Big 5?

In 2022 is het Wildpark gestart met een reproductieprogramma van bosrendieren, een zeer oude dierensoort die al leefde in de Prehistorie. Het Wildpark herbergt momenteel 5 vrouwtjes en een mannetje. 

In de 20e eeuw waren er heel wat minder ooievaars te bespeuren omwille van de activiteiten van de mens: het gebruik van pesticiden, hoogspanningskabels... Eind 2022 worden er 6 witte ooievaars in het Wildpark verwelkomd, in het kader van een vrijlatingsactie in de regio Famenne. 

Geweldig nieuws deze maand: de ooievaars die al aanwezig zijn in het Wildpark hebben voor de eerste keer kleintjes gekregen! Bekijk de kleine ooievaars in de video hieronder:

De wilde jonge oehoe's werden geringd

De kleine wilde oehoe's die geboren waren in het Wildpark stellen het heel goed en werden onlangs geringd! Binnenkort zullen ze wegvliegen naar andere oorden... Bekijk het ringen van de oehoe's in de video hieronder:

Volg de avonturen van de jonge oehoe's op onze nieuwe Instagrampagina "Secrets of Wildlife": www.instagram.com/cavesofhanwildlife

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!