Heugelijk zomernieuws: een bizonkalfje is geboren in het Wildpark!

31 juli 2024

In het Wildpark van het Domein zag een bizonkalf het licht! De kudde in het Wildpark telt nu 8 bizons: 5 mannetjes en 3 vrouwtjes.

De pasgeboren bizon is een mannetje: Grumpy. Zijn moeder heet Sparion en komt uit Duitsland, meer bepaald uit Wisentgehege in Springe. In 2015 kwam ze naar het Domein. Dit is het zesde kalf dat ze op de wereld zet!

Instandhouding van de Europese bizon

De Europese bizon of wisent is een bedreigde diersoort die bijna uitgestorven was. In 1923 schoten er immers nog maar 57 van deze bizons over in de wereld. De diersoort werd gelukkig net op tijd gered. Vandaag zijn er tal van instandhoudingsprogramma’s en wordt de Europese bizon geherintroduceerd in zijn natuurlijke leefomgeving.

Op dit moment zijn er iets meer dan 10.500 Europese bizons over heel de wereld. De laatste editie van Stud-Book (het genealogisch register van de diersoort) vermeldt 1.727 dieren in gevangenschap (663 stieren en 1.064 koeien). In Europa leven er momenteel naar schatting 8.225 wisenten in vrijheid. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) klasseert de Europese bizon vandaag als 'bijna bedreigd’. 

Dat is het resultaat van de grote inzet van dierenparken en zoo’s zoals het Domein van de Grotten van Han, in combinatie met talrijke projecten rond natuurherstel, geleid door tal van natuurbeschermingsorganisaties.

Het Domein zet zich in voor het voortbestaan van het dier

Al vele jaren zet het Domein van de Grotten van Han zich in voor de instandhouding van de Europese bizon, door deel te nemen aan fok- en beschermingsprogramma’s. Dit in Europa, samen met de EEP (European Endangered Species Program) én buiten Europa, samen met onder meer de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

Op dit moment heeft het Domein al 18 bizons geherintroduceerd in de natuur, voornamelijk in Roemenië, maar ook in Duitsland, Spanje, Wit-Rusland en recent nog in Azerbeidzjan. Dit laatste project duurt 10 jaar en voorziet de vrijlating van 10 bizons per jaar, om zo een stevige basis te creëren voor een populatie in het Shahdag National Park in Azerbeidzjan. In 2020 werden er 2 vrouwtjes uit het Wildpark van Han-sur-Lesse geherintroduceerd. We hopen dat deze kleine bizon later ook zijn geluk mag vinden in de vrije natuur!

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!