Archeologen van het CRAF op de site de volgende 3 weken: wat een verhaal!

11 augustus 2024

In 1963 vonden de eerste archeologische onderzoeken onder water plaats in het rivierbed van de Lesse in de Grotten van Han. Sindsdien keren de archeologen elk jaar terug om de plek verder te verkennen.

Deze onderzoeken brachten eerder al het boeiende verleden van de Grotten aan het licht. Een deel van de vondsten kan je bekijken in het PrehistoHan museum in Han-sur-Lesse. Deze 61ste maal dat archeologen er aan de slag gaan, hopen we dus weer nieuwe schatten te vinden...

2024, een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de onderzoeken in Han-sur-Lesse!

Gedurende 3 weken, van 6 tot 24 augustus, is het CRAF (Centrum voor Fluviaal Archeologisch Onderzoek) aan het werk in Han-sur-Lesse om er verder onderzoek uit te voeren aan de uitgang van de Grotten. Sinds 2012 heeft het CRAF het doel om er een geul van 8 meter breed te maken door de rivier, om het sediment te kunnen analyseren tot aan de rotsbedding op de bodem van de rivier. Dit jaar gaan de archeologen voor de eerste keer de niveaus verkennen die meer dan 5.000 jaar oud zijn. Een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de onderzoeken in Grotten dus!

De laatste 12 jaar, is het CRAF, onder leiding van Christophe Delaere en Cécile Ansieau er al in geslaagd om een heel stuk in de tijd terug te keren dankzij een analyse van 4 dik sediment. Vorig jaar, bereikten ze de laag van sedimenten uit het neolithicum (3.000 jaar voor onze jaartelling). In die periode ontstonden de eerste landbouwnederzettingen in onze streek.

De archeologen gaan ditmaal dus nog verder terug in de tijd, door de zeer oude lagen te onderzoeken, die nooit eerder bereikt werden! Wat zullen ze ontdekken in de rivier? Wellicht krijgen we een antwoord op die vraag in de komende weken...

De archeologen voeren hun onderzoek onder water uit aan de ingang van de Grotten van Han. Als bezoeker kan je hen dus bezig zien de komende drie weken!

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!