Babyboom in het Wildpark van Han!

8 juni 2021

Hoewel de Coronacrisis er voor niets tussen zit, is het toch een vruchtbaar voorjaar voor het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han.  Sinds april zijn er maar liefst 16 babydieren geboren, dit is bijna het dubbele van vorig jaar. We kunnen dus spreken van een kleine babyboom in het Wildpark!  We stellen jullie onze jonge spruiten voor. 

5 poolwolfjes

De Poolwolf is de enige ondersoort van de wolf waar nooit op gejaagd werd. Omdat het in zijn natuurlijke habitat het simpelweg te koud is voor de mens om te kunnen overleven. 

1 reebokje

Een reekalfje lijkt de eerste weken van zijn leven op Bambi: bruin met witte vlekken. Pas na een half jaar verdwijnen deze vlekken.

1 gems

De gems behoort, samen met de marmot, de steenarend, de steenbok en het edelhert, tot de “Big 5 van de Alpen”.

2 sikahertjes

Het Sikahert komt oorspronkelijk uit Azië maar werd in onze contreien ingevoerd omdat het erg aaibaar is en veel minder schuw dan onze eigen hertensoorten.  

1 edelhertje

Deze zal uitgroeien tot de koning van de Ardense bossen! 

2 oerosjes

De oeros is eigenlijk een uitgestorven rund. In de 18e eeuw werd de soort geconstitueerd.

3 steenbokjes

Wist je dat een babysteenbok al vanaf de eerste dag van rots tot rots kan springen! 

1 Przewalskiveulen

Nee, niet de mustang of tarpan, maar het Przewalskipaard is het enige echte laatste wilde paardenras ter wereld. Ooit kwam hij enkel nog in dierenparken voor, maar dankzij herintroductieprogramma’s zoals die van het Domein van de Grotten van Han komt dit indrukwekkende paard terug in het wild voor

En last but not least… 1 bizonjong

Dit jong werd geboren in het kader van een internationale samenwerking tussen dierenparken om deze met uitsterven bedreigde diersoort te beschermen. Het Domein van de Grotten van Han heeft een succesvol kweekprogramma en verschillende bizons die in het Wildpark zijn geboren, zijn terug uitgezet in de vrije natuur op het land waar ooit hun voorouders graasden. Zo werden 2 bizons, geboren op het Domein van de Grotten van Han, in 2020 geïntroduceerd in de wildernis van Azerbeidzjan. Deze kleine bizon wensen we ook een volwassen leven in volle vrijheid toe! 

Alle kleintjes en de moeders stellen het prima en genieten volop van de eerste warme zonnestralen. 

Natuurlijke geboortes in natuurlijke habitat

Wat het Wildpark van Han-sur-Lesse zo bijzonder maakt is dat geen enkele baby in een artificieel verblijf wordt geboren. “Onze dierenverzorgers laten de mama gewoon haar natuurlijke cyclus volgen” legt Kim de Lescluze, Persverantwoordelijke Vlaanderen van het Domein, uit. “Ze wordt niet afgezonderd van haar groep of in een afgesloten verblijf geplaatst, ze mag haar kleintje gewoon laten opgroeien daar waar het haar het beste uitkomt”.