60 jaar archeologische opgravingen in de rivier bij de Grot van Han (1963-2023)
22 augustus 2023
60 jaar geleden vonden de eerste archeologische opgravingen plaats in de rivierbedding van de Lesse, bij het Hol van Han, aan de uitgang van de Grot van Han. En sindsdien keren archeologen regelmatig terug om deze verkenningen voort te zetten. De opgravingen werpen licht op het rijke verleden van de Grot. Prachtige ontdekkingen werden gedaan, waarvan een deel te zien is in het PrehistoHan museum, gelegen in Han-sur-Lesse.
De Grot van Han (Rochefort, provincie Namen) is een van de meest emblematische grotten van Europa. De talrijke archeologische opgravingen die hier sinds het begin van de 20ste eeuw werden gedaan, daterend van het Mesolithicum tot de Moderne Tijd, maken het eveneens een uitzonderlijke archeologische site. Het is trouwens één van de belangrijkste plaatsen in WestEuropa wat betreft archeologische vondsten uit de laatste Bronstijd. Een aantal van de gevonden voorwerpen zijn momenteel te zien in het PrehistoHan museum.
In 1963 begonnen de eerste archeologische opgravingen onder water, onder leiding van Marc Jasinski. Tot die tijd was de rivier onaangeroerd gebleven. De ‘Ondergrondse duikgroep van Han-sur-Lesse’ (1963-1986), voorvader van het huidige CRAF (Centrum voor Fluviaal Archeologisch Onderzoek, van 1987 tot nu), huldigde toen deze nieuwe discipline in in België.
Paradoxaal genoeg blijft de site van Han-sur-Lesse, een van de belangrijkste plaatsen in WestEuropa wat betreft archeologische vondsten uit de laatste Bronstijd, zelfs vandaag de dag vrij onbekend bij de wetenschappelijke gemeenschap en het grote publiek buiten onze landsgrenzen.
Om de rest van ons persbericht te lezen, nodigen we je uit om de pdf te downloaden.