Het Domein in het hart van het eerste UNESCO Geopark van België!

26 april 2018

Goed nieuws voor het Domein van de Grotten van Han! 

Het Famenne-Ardenne Geopark, met in de kern het Domein, werd erkend als UNESCO Global Geopark, het eerste in België! Op 17 april 2018 heeft de Raad van Bestuur van UNESCO twee Europese regio’s aan de lijst van UNESCO Geoparken toegevoegd: Beaujolais in Frankrijk en Famenne-Ardenne in België. 

Eén van de grootste karstfenomenen in Europa

In het beoordelingsrapport wordt het Famenne-Ardenne Geopark omschreven als één van de grootste karstfenomenen in Europa. Karst is de verzamelnaam voor de verschijnselen die ontstaan door water en kalksteen. De indrukwekkende onderwereld in het Geopark Famenne-Ardenne is het resultaat van eeuwenlange inwerking van water in de kalksteenbodem. Het park dat onder meer de gemeentes Rochefort, Durbuy, Hotton en Marche-en-Famenne omvat ligt in drie verschillende stroomgebieden: van de Lesse, de Lomme en de Ourthe.

Ode aan de natuur!

De UNESCO-erkenning is belangrijk voor het Domein van de Grotten van Han. Het Domein ligt in het hart van het nieuwe UNESCO Geopark en ijvert al jaren voor de erkenning en het behoud van de natuur van de regio. Iedereen kent de fantastische onderaardse wereld van de Grot van Han, die sinds dit jaar nog mooier is geworden met de gloednieuwe sprookjesachtige verlichting. Ontdek, in grootse zalen en mysterieuze galerijen, een waaier aan natuurlijke kleuren van de druipstenen, de reflecties van de rivier op de rotswanden…

Daarnaast kan je de natuur ten volle bewonderen in het Wildpark. Dit gebied van 250 hectare kan je te voet of met de Safari-car verkennen. Je beleeft een reis doorheen de tijd en ontdekt de vele diersoorten die leven of geleefd hebben in de regio: de elegante lynx, de reusachtige beer, de fabelachtige wolf… Geniet van de prachtige uitzichtpunten en de bijzondere flora. Het adembenemend mooie Wildpark, verkozen tot beste Wildlife Park, ontdek je in alle vrijheid te voet (wandelpad van 2,5 km of 5 km) of met de Safari-car. Een onvergetelijke dag gegarandeerd!

Een ideale familieuitstap

Het Domein van de Grotten van Han, hartje Ardennen, ligt op 2u20 rijden van Eindhoven en op 3u van Amsterdam. Deze unieke attractie, met één van de mooiste grotten van Europa, wordt al voor meer dan 200 jaar bezocht. De gerenommeerde Groene Michelin-reisgids omschrijft het Domein van de Grotten van Han ook als “incontournable” en plaatst het Domein bij de Waalse attracties met drie sterren. En er zijn slechts drie locaties in Wallonië die deze eer opstrijken. 

Je vindt er een uitstekende toeristische infrastructuur met bars, restaurants, musea en unieke logiesmogelijkheden in het hart van het Wildpark, zoals de Tree Tents en de Pelsjagershut. Ook is er een nieuw speleoparcours, een beveiligd parcours waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Puur genieten voor durfals, klein en groot! 

Met andere woorden, het Famenne-Ardenne Geopark en het Domein van de Grotten van Han in het bijzonder zijn meer dan ooit de moeite om te bezoeken, goed voor een dagje uit of voor een weekend met de hele familie.

Het logo : le Gouffre de Belvaux

In het logo van het Geopark vind je een afbeelding van de Gouffre van Belvaux: dit is de plaats, in het hart van het Wildpark, waar de rivier de kalkrotsen instroomt, doorheen de Grot van Han. Het gegeven dat de rivier in zijn geheel de Grot induikt en vervolgens weer volledig bovengronds tevoorschijn komt is een uniek natuurfenomeen in West-Europa!

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!