Weer een mooie boost voor de biodiversiteit in Wallonië: het Domein herintroduceert 2.500 boomkikkers!

29 juli 2024

Voor het derde jaar op rij neemt het Domein van de Grotten van Han deel aan de herintroductie van de boomkikker in Wallonië, een initiatief van Natagora. Deze kleine kikker was bijna verdwenen in onze regio gedurende drie decennia door de vernieling van zijn leefomgeving. De herintroductie is dus cruciaal voor de biodiversiteit in België!

Dit jaar werden er meer dan 2.500 kikkervisjes uit Dilsen-Stokkem en Hoogstraten toevertrouwd aan het Domein om ze op te kweken. Onze verzorgers gingen gedurende weken zeer zorgvuldig aan het werk. Begin juli lieten we een 1.000-tal kikkers los. En op 24 juli, werden er nog 1.200 van deze diertjes geherintroduceerd in hun natuurlijke leefomgeving, nabij Aarlen. Op de plaatsen waar we de afgelopen twee jaar al boomkikkers vrijlieten, konden we bovendien al heel wat nieuw leven zien. Goed nieuws voor deze bedreigde diersoort. Het Domein is dan ook trots dat deze actie succesvol blijkt!

Dit herintroductieprogramma laat ook toe om heel wat initiatieven voor de bescherming van water- en bodemmilieus te versterken, want de boomkikker heeft hier invloed op. Het is voordelig voor heel wat planten en dieren die in deze omgevingen leven en zich vestigen. Een heel ecosysteem wordt dus opnieuw opgebouwd!

De boomkikker, een bijzonder wezentje

De boomkikker is een zeer kleine kikker maar toch erg buitengewoon! Een volwassen diertje meet amper 3 tot 6 cm en heeft een gladde huid in prachtige groene tinten. Net zoals de kameleon kan het dier zijn kleur aanpassen. De boomkikker kan van felgroen over grijs tot zwart worden, onder meer door stress. Deze diersoort is een zogenaamde bio-indicator want de kikker geeft veel ecologische informatie, over de staat, werking en wijzigingen van het ecosysteem. De boomkikker vereist namelijk een specifieke leefomgeving. Het dier is zeer gevoelig voor vervuiling en verandering van de vochtigheidsgraad. De aanwezigheid van de boomkikker geeft zo dus een indicatie over hoe het met de natuur in die omgeving gesteld is.

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!