Herintroductie van 2 jonge lynxen in bossen in Duitsland

6 mei 2024

De twee jonge Karpatenlynxen, die in 2023 in het Wildpark zijn geboren, zullen binnenkort in het wild worden vrijgelaten in Duitsland! Uitstekend nieuws voor deze bedreigde diersoort! Dit is de eerste keer dat een Belgisch dierenpark lynxen herintroduceert in het wild. De 2 jonge lynxen verlieten Han-sur-Lesse op donderdag 25 april op weg naar Duitsland, waar ze opnieuw zullen worden uitgezet in hun natuurlijke habitat.

Deze actie maakt deel uit van de missie van het Wildpark om de biodiversiteit te behouden en is een van de bestaansredenen van het Wildpark. Sinds 2023 maakt het Domein deel uit van een herintroductieprogramma voor lynxen van de Linking Lynx Group. Het Wildpark werd geselecteerd op basis van zeer specifieke criteria, met name de leefruimtes van de dieren, de omgeving rond het Domein, de genetica van de individuen die er worden opgevangen... Het Wildpark nam ook al deel aan een fokprogrammavoor deze diersoort, dat sinds 2017 wordt uitgevoerd door EAZA (de Europese vereniging van dierentuinen en aquaria). De lynx is een carnivoor, een groot roofdier, wat inhoudt dat het fokken en herintroduceren van de soort aanzienlijke middelen vereist (infrastructuur en dierverzorging).

In deze context verwelkomde het Wildpark in 2023 een jonge vrouwtjeslynx, in de hoop dat zij zich zou voortplanten met de mannetjeslynx van het Wildpark. En half juli kwam er een prachtige verrassing: er werden twee lynxwelpjes geboren, een vrouwtje en een mannetje! Om hun overlevingskansen in het wild zo groot mogelijk te maken, werd er een strikt protocol opgesteld, met zo min mogelijk contact met mensen om socialisatie te voorkomen, en met een aangepast dieet om hun zelflerende vermogen te stimuleren en daarmee hun overlevingskansen in het wild.

Vandaag zijn de twee kleintjes 9 maanden oud, de emancipatieleeftijd voor de soort. Op 25 april was het grote vertrek voor hen. Ze verlieten Han-sur-Lesse voor een leven in vrijheid in Duitsland, waar hen nieuwe avonturen te wachten staan. Het jonge mannetje zal worden geherintroduceerd in het Zwarte Woud, in Baden-Württemberg, en het jonge vrouwtje in Saksen, vlakbij de grens met Polen. Laten we deze 2 kleine lynxen, geboren op het Domein, een gelukkig leven in het wild toewensen!

Vragen?

Contacteer onze Infodienst:

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!