Herintroductie van de boomkikker: een belangrijke zaak voor de biodiversiteit in Wallonië!

21 augustus 2023

Na lang ‘broeden’ en voorbereiden, werden er 400 boomkikkers vrijgelaten in Famenne!

Dit jaar werden er zowat 2.000 gezonde boomkikkers – opgegroeid op het Domein – geherintroduceerd in het kader van een actie voor het behoud van deze soort, op initiatief van Natagora. Goed nieuws: de diertjes die we op dezelfde plek loslieten vorig jaar zijn dit jaar gespot! Het project is dus een succes. De locaties die we uitkozen voor de herintroductie zijn geschikt om hen te laten overleven. Na een tweetal jaar bereikt de boomkikker de vruchtbare leeftijd. Als alles goed gaat, beginnen de boomkikkers die we in 2022 loslieten volgend jaar zich dus voort te planten! Schitterend nieuws voor de kleine kikker die in Wallonië helemaal verdwenen was.

Minikikkers

De boomkikker is een diertje van amper 3 tot 6 cm groot met een gladde huid in een appelgroene kleur. Net zoals een kameleon kan hij zijn huid van kleur laten veranderen. Vooral als hij gestresseerd is, verandert hij van kleur: van zwart tot beige. De schattige boomkikker ligt ook graag te luieren in de zon.

Het Domein van de Grotten van Han draagt al maanden bij aan dit herintroductieprogramma van de boomkikker in Wallonië. Dit project – een initiatief van Natagora – wil de soort herintroduceren op 4 verschillende plekken: 1 in de Gaume en 3 in Famenne. Het Domein en andere deelnemers werden geselecteerd om een deel van de kikkereitjes op te kweken die half april in Limburg en Antwerpen verzameld werden. De eerste keer dat we boomkikkers loslieten vorig jaar was al succesvol, maar deze tweede keer – dankzij de ervaring en de inzet van ons team van verzorgers in Han – vergrootte de slaagkansen nog meer.

Een ambitieus project

Dit project heeft nog meer in petto dan de eenvoudige herintroductie van deze verdwenen diersoort. Natagora en de verschillende partners van dit project hopen dat de terugkeer van dit amfibie de bescherming van de leefomgeving van water- en landdieren zal bevorderen, dus niet enkel voor de boomkikker maar ook voor andere soorten. Dit zou gunstig zijn voor tal van planten en dieren, wat goed is voor de biodiversiteit.

Wij van het Domein van de Grotten van Han zijn natuurlijk erg trots dat ons team bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit. Het is zo belangrijk, want de boomkikker was helemaal verdwenen uit Wallonië!

Altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het Domein!