Björn, Olof en Jojo in het Berenbos
1 juli 2019
Het is zo ver, onze 3 jonge beren zijn eindelijk helemaal los in hun grote Berenbos! Spelen, klimmen, zwemmen… het is duidelijk dat ze zich lekker thuis voelen!
Een verblijf van bijna 2 ha
Parkverantwoordelijke Etienne Brunelle: "Ik heb meerdere reizen gemaakt naar het Hoge Noorden en iedere keer droomde ik van een soortgelijke plek hier op het Domein, waar de bruine beer zich kan uitleven en evolueren." Het resultaat: een natuurlijke zone van bijna 2 ha met rotsen, eetbare planten en bloemen, een waterpartij en een dennenbos. “We zijn zo fier op dit project”, verklaart Etienne, “het is de mooiste verwezenlijking sinds de opening van het Wildpark in 1970.”
Vrolijke, vrolijke vrienden, dat zijn wij!
Drie weken geleden hebben we ze verwelkomd: Bjorn, Olof en Jojo, de drie jonge mannetjesberen afkomstig van parken uit Denemarken en Zweden. Anderhalf jaar jong zijn ze en na een kleine aanpassingsperiode aan hun nieuwe omgeving en aan elkaar zijn het vandaag de beste maatjes! Ze rennen van hot naar her, bijten al spelend in elkaars vacht, zwemmen en plonsen in de vijver… Werkelijk een lust voor het oog!
Een gloednieuwe infrastructuur
In het Berenbos werd tevens een nieuw functioneel complex opgezet. Een slaapplaats voor de dieren, een praktijkzaal voor de dierenarts, een quarantaine zone, maar ook enkele technische gebouwen voor de andere kolos van het Wildpark: de bizon. Dankzij deze moderne infrastructuur kunnen we in optimale omstandigheden verder werken aan de talrijke programma’s voor bescherming en herinvoering van deze bijzondere soort.
Een beschermd soort
De Europese bruine beer maakt geen deel uit van de bedreigde diersoorten, maar heeft wel een beschermde status. Er zijn ongeveer 17.000 bruine beren in Europa: in de Pyreneeën, in Italië, in de Dinarische Alpen, in Slovenië en ook in de Karpaten, in Roemenië (en Slovakije, Polen en Ukraïne). De samenwoonst tussen mens en beer is niet altijd simpel, aangezien de activiteiten van de ene de andere schade toebrengen. Er zijn echter heel wat voorbeelden van geslaagde cohabitatie.