Nieuwe sprookjesachtige verlichting in de Grot

1 juni 2017

Op maandag 27 maart wordt een volledig nieuwe Grot van Han ingehuldigd! Meer dan een eeuw na de eerste elektrificatie in de Grot, is de Grot nu volledig opnieuw verlicht… Een nieuwe verlichting die niet alleen ecologischer is maar ook tot in de puntjes is uitgedacht om de Grot als nooit te voren te laten uitblinken! 

In 1907 was de Grot van Han al pionier met de volledige elektrische verlichting van een grot. En nu, 110 jaar later, is het weer zover en is de Grot van Han één van de eerste grotten in de wereld die volledig met led wordt verlicht.  

Het Domein heeft zich voor dit project weten te omringen met gespecialiseerde partners, waaronder het Duitse bedrijf Cave Lighting, expert in het verlichten en verfraaien van ondergrondse ruimtes met led-verlichting. De nieuwe verlichting zorgt ervoor dat de grootte, het reliëf en de natuurlijke kleuren van de Grot veel beter tot hun recht komen. De bezoekers kunnen zo een heel nieuwe grot ontdekken, met prachtige druipstenen, verrassende zalen en galerijen en natuurlijk ook de rivier, met haar magische reflecties op de rotswanden… De immense Koepelzaal is volledig getransformeerd, met de nieuwe verlichting kun je ten volle genieten van grootsheid van de zaal.

Dankzij de nieuwe verlichting en lichteffecten die door de gids worden geactiveerd zijn de bezoeken nu ook interactiever geworden. De Grot op zo’n manier herontdekken is een verrijkende en betoverende ervaring!

Het was een grote uitdaging, maar het enthousiasme van het team is nog veel groter nu we zoveel positieve en blij verraste reacties van de bezoekers krijgen. 

Enkele cijfers van de nieuwe verlichting:

- 1.700: aantal lampen

- 15: aantal kilometers aan kabels

- 110.000 kw: jaarlijkse verbruik van de vorige verlichting

- 10.000 kw: jaarlijkes verbruik van de nieuwe LED-verlichting

- 100.000 kw: energiebesparing per jaar

- 15: aantal maanden werk door 3 personen