Marlène overleden: Domein verliest geliefde bruine beer

17 februari 2023

Het Domein van de Grotten van Han is in rouw. In het wildpark is bruine beer Marlène overleden. Ze woonde er net geen dertig jaar, samen met haar partner Willy. Marlène werd onlangs helemaal blind, waardoor haar levenskwaliteit kelderde. Daardoor besloot het park om haar uit haar lijden te verlossen.

Noem Marlène en Willy gerust de mascottes van het wildpark van het Domein van de Grotten van Han. Het koppel bruine beren arriveerde er in 1994, rechtstreeks vanuit Duitsland. Hun namen verwijzen nog naar die afkomst: de beren werden vernoemd naar de Duitse actrice Marlene Dietrich en voormalig bondskanselier Willy Brandt.

Verliefd koppel

Bij kun aankomst waren de beren zo’n drie jaar oud. De daaropvolgende jaren nam de liefde tussen de twee dieren toe. Zo mocht het wildpark van het Domein van de Grotten van Han verschillende welpen verwelkomen. In 1999 verhuisden twee nakomelingen, Groseille en Graoully, naar een dierentuin in het Franse Sainte-Croix.

Af en toe kibbelen? Ook dat hoorde bij de relatie tussen Marlène en Willy. Toch blonk het koppel uit in zorgzaamheid, dat beaamt Axel. Maar liefst 29 jaar lang gidste hij bezoekers met een safaricar door het park. Daar kreeg hij de beren vaak te zien.

“De laatste jaren verouderde Marlène sneller dan Willy. Je zag duidelijk dat hij haar in vorm probeerde te houden. Zo stimuleerde hij haar om hem te volgen, zodat ze in beweging bleef. Ze functioneerden echt als een getrouwd stel. De ene zorgde voor de andere.”

Zichtproblemen werden Marlène fataal

In januari mochten Marlène en Willy elk nog 33 kaarsjes uitblazen. Een gezegende leeftijd voor een bruine beer: in de dierentuin worden ze gemiddeld 25 jaar oud. Marlène kampte al een tijdje met zichtproblemen. Ze was blind op één oog. Een ontwrichte lens zorgde ervoor dat ook haar tweede oog snel achteruitging.

De berin dreigde volkomen blind te worden. Om haar levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden, plande het Domein van de Grotten van Han een oogoperatie in. Die werd zo’n tien dagen geleden uitgevoerd. De operatie verliep goed, maar de verwachte resultaten bleven uit. Nadat het oog van de ingreep was hersteld, toonden verschillende testen aan dat Marlène nooit meer zou zien.

Hoewel een bruine beer een sterk ontwikkeld reukvermogen heeft, daalt de levenskwaliteit van een blinde beer erg sterk. Zo’n dier ervaart permanente stress en loopt veel meer risico om zichzelf te verwonden. Het Domein van de Grotten van Han hecht veel belang aan het welzijn van alle dieren. Daarom besloot het, in overleg met de dierenarts en de oogchirurg, om Marlène op 16 februari in te slapen. Het skelet van Marlène wordt voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geschonken. 

Extra aandacht voor Willy

Alle aandacht van de verzorgers van het wildpark gaat nu naar Willy. Een observatieperiode moet uitwijzen hoe hij op het verlies van zijn partner reageert. Sommige beren zetten hun leven vredig verder. Anderen hebben nood aan een nieuwe omgeving, waar ze in het gezelschap van soortgenoten vertoeven.

Het Domein van de Grotten van Han zal na deze observatieperiode beslissen hoe het Willy een kwaliteitsvol pensioen kan schenken.