Heugelijk babynieuws van het Wildpark van Han!

20 januari 2021

Feestelijk nieuws van het Domein van de Grotten van Han! Te midden van de verse sneeuw werd begin deze week een baby Oeros geboren! Met de komst van dit kleintje wordt de imposante kudde in de groene vallei van het Wildpark weer een beetje uitgebreid!

De grillige weersomstandigheden van de laatste dagen met vorst en sneeuwval zorgden voor ongerustheid en spanning bij de verzorgers. Er was bezorgdheid of het oerosje het wel zou overleven. Gelukkig is deze wollige diersoort bestand tegen winterse temperaturen, en kan hij  rekenen op de liefdevolle verzorging van zijn mama! 

De oeros, een machtig beest met grote horens

Ooit kwamen ze overal voor in Europa. Op prehistorische grotschilderingen zijn ze een van de meest getekende dieren: imponerende donkere stieren met een witte rugstreep, roodbruine koeien. Ze stonden bekend om hun driftig karakter. De oorspronkelijke oeros is al 400 jaar uitgestorven. Wetenschappers zijn er evenwel in geslaagd om aan de hand van een geraffineerd kweekprogramma het oerrund terug op de wereld te zetten. Op basis van nakomelingen van kruisvormen van wilde en tamme dieren hebben ze de wilde genen terug kunnen laten domineren.