De laplanduil

Als de nacht valt en wij geeuwend onder de lakens kruipen, ontwaakt hij. Geruisloze vluchten brengen hem tot op berkentakken. Hem zien is een uniek spektakel. Met zijn donkere pluimen gaat hij volledig op in de bosrijke achtergrond. Zijn gele ogen en verenrand rond zijn schijfvormige gelaat maken van de laplanduil een prachtdier.  

Stille bosgeest

De laplanduil is een nachtroofdier. Hij is één van de grootste uilen in Europa, met een spanwijdte tot 1,5 m. Hoewel hij stevig lijkt, schuilt er onder zijn dikke verendek een delicaat karkas. Zijn pluimen dienen dan ook ter isolatie. Asgrijs en in vlekken zorgen ze er ook voor dat hij steeds perfect gecamoufleerd is want hij bootst feitelijk de achtergrond na.

Uitzonderlijk zijn zijn gehoor en zicht. Hij weet van op grote afstand makkelijk mogelijke prooien te vinden. Hij jaagt soms wel overdag als het koud is, omdat hij dan meer voedsel nodig heeft om energie en warmte te behouden. De vacht, pluimen en botten die hij opeet, spuugt hij nadien weer uit in een haarbal.

De laplanduil is een beschermde diersoort omdat verkeer, elektrische kabels, ontbossing, e.d. schadelijk zijn voor hem.

In volle vlucht

Sociaal leven

De laplanduil is monogaam en sedentair. De paartijd begint in januari. Mannetjes proberen dan vrouwtjes te verleiden door hun kunsten in showvluchten te tonen. Het vrouwtje draagt 6 tot 5 eitjes en broedt ze uit op 28 tot 30 dagen. Wanneer de uilskuikens geboren worden, zijn de ouders zo hard bezig met hen te voeden dat ze vergeten zelf te eten. Dat leidt tot een gewichtsverlies. Wanneer de kleintjes 3 weken oud zijn, verlaten ze het nest hoewel nog niet kunnen vliegen. Ze laten zich ‘s nachts meerdere meters diep vallen zonder angst! Ze blijven vervolgens op de grond en trachten hun vleugels open te slaan tot ze ongeveer een week later erin slagen te vliegen. 

Wist je dat...

… de laplanduil zijn hoofd tot 270 graden kan draaien? Zijn bek en ogen omgekeerd houden of achteromkijken zonder zijn lijf te draaien, dat doet hij dus met gemak.

… laplanduilen zich installeren in oude nesten van kraaien of andere roofvogels?


section.option.background.data.alt

Ontdek de Europese Big 5

De bizon, de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer